Svar på leserinnlegget til Harald Rognes vedr. vann- og avløpsgebyr

Når kommunestyret vedtar budsjett, vedtar de samtidig vann- og avløpsgebyrer. Rognes mener at økningene i 2023 virker å være over «normal», at dette ikke fremmer attraktiviteten vår og at slike økninger er uheldig i 2023 som er dyrtid i hele Norge. Jeg er enig i at dyrtiden er krevende for alle innbyggerne. Grunnen til at det blir prisstigning, renteøkninger og lavere budsjetter, ligger langt utenfor Midtre Gauldals kontroll og krever at Regjering og Storting tar grep slik som det er gjort for å avhjelpe folks lommebok.

Feil i tallgrunnlaget

Kommunen beklager at det har sneket seg inn en feil i tallgrunnlaget Rognes har fått oversendt. Det han fikk oversendt for faktisk betalt i 2022 var ekskl. mva, mens sammenligningsverdier for 2023 var inkl. mva. I leserinnlegget skriver han derfor at han vil få en økning på 1982 kroner, mens det korrekte er 1059 kroner i hans eksempel.

«Normalgebyret» tilnærmet uendret

Gebyrene for vann- og avløp vedtas årlig i kommunens gebyrregulativ. Kommunens gebyrinntekter følger strenge krav med tanke på selvkost, dvs. at gebyrinntektene kommunen tar skal dekke kommunes faktiske utgifter til å drifte tjenestene. Sammenlignet med 2022 så blir vann dyrere i 2023 i vår kommune, ja. «Normalgebyret» (forbruk på 150 m3) øker fra 3 649 kr. til 5 476 kr. Dette skyldes at gebyrinntektene ikke dekker kommunens utgifter med å tilby tjenesten slik det er i dag. Selv med gebyr økningen i 2023 vil det fortsatt være et betydelig underskudd på området. Så er det viktig å ha klart for seg to ting. «Normalgebyret» for avløp reduseres fra 5 949 kr. til 4 136 kr., noe som gjør at totalsummen for vann og avløp er en økning på 14 kr., hvilket er tilnærmet uendret.

Gjennomsnittlige gebyrer

Videre er det slik at vår kommune ligger cirka i midten når det gjelder vann- og avløpsgebyrer i Trøndelagskommunene. I 2022 var det 15 kommuner som hadde lavere gebyr og 20 kommuner som hadde høyere gebyr.  For en gjennomsnittlig abonnent var vårt abonnement 8991 kroner lavere enn den dyreste og 4700 høyere enn den rimeligste i Trøndelag.

Nei til økt eiendomsskatt

Selvkostprinsippet må vi som politikere forholde seg til, og vi kan ikke år for år gå i underskudd. Underskudd betyr at vi subsidierer lave gebyrer. Kommunesektoren totalt sett inkl. vår kommune, vet vi også står overfor store investerings- og oppgraderingsbehov i VA-anlegg, som må finansieres. Når vi ønsker økt boligbygging i kommunen, så skal det også finansieres. Jeg kan love Rognes at både ordføreren og kommunestyret er veldig opptatt av attraktiviteten vår generelt, og i 2023 er vi veldig klar over dyrtiden vi er inne i og hvordan priser, gebyrer og avgifter slår ut for innbyggerne. Nettopp derfor sa vi nei til økning i eiendomsskatt og vi er nøye med utgiftene i kommunens drift. Totalt sett både i forhold til vann og avløp, og undersøkelser der vi sammenligner nivået på alle kommunale avgifter mellom kommuner, så kommer vi bra ut på nivået vi ligger på. For å fremme attraktivitet som bosettings- og næringskommune, har jeg troen på at vi må stimulere på andre måter til bosetting enn å subsidiere gebyrer.

Faktisk areal eller forbruk

For det andre så berører det Rognes tar opp, at kommunestyret har vedtatt en ny forskrift som fastsetter hvordan de samlede gebyrene skal fordeles på abonnentene. Endringene i forskriften er gjort for å sikre at abonnentene betaler for det vannet de forbruker eller spillvannet de slipper på nettet. Tidligere har stipulering av forbrukt vært gjort utfra tre ulike boligkategorier: mindre enn 60 m², mellom 51-150m² og større enn 150m². Fra og med i år fakturerer vi etter faktisk areal på den enkelte bolig. Endringen medfører at de store boligene vil få en økning i gebyrene. Men det vil også være mange boliger som vil få lavere gebyr. Det er et langsiktig mål i kommunen å få alle abonnenter over på vannmåler. Dette er ikke lagt inn som et krav, men er en frivillig ordning. Den endrede faktureringsmetoden kan gjøre det mer lønnsomt for de større boligene å velge vannmåler og faktisk forbruk framfor fakturering etter areal.

Med hilsen

Sivert Moen, ordfører