– Det ser ikke ut til at det blir noen Venstre-liste ved kommunevalget i Midtre Gauldal høsten 2023. Vi har egentlig to meget gode kandidater som kunne ha tenkt seg å stille helt i toppen, men begge er i en uhyre travel periode i livet med arbeid, studier, små barn og andre ting som gjør at summen blir for stor til at de vil ta på seg enda en langvarig forpliktelse.

Det opplyser Randi Rognes. Venstre-lederen i Midtre Gauldal forteller at partiet har gått bredt ut og spurt mange om å stille på liste.

– Svært mange er positive og roser Venstre for det arbeidet de har gjort og fortsatt gjør i kommunen, men de er uerfarne med politikk og redde for å forplikte seg og ta på seg noe som de ikke riktig vet hva er. Vi ser den samme tendensen også innen idrett, kor, korps osv. Mange er villige til å ta på seg enkeltjobber, men de vil være bakkemannskap og ikke lede, sier Randi Rognes

Hun ser det som et faresignal for lokaldemokratiet, at stadig færre ser seg råd for å sitte i et kommunestyre eller ta på seg politiske verv.

– I Midtre Gauldal har man i løpet av få år redusert antall kommunestyremedlemmer fra 33 til 23 fra høsten 2023. Hvis det i tillegg også skal være bare ett driftsutvalg som skal håndtere hele bredden av saker fra helse, skole, teknisk og kultur, blir det et lite antall mennesker som skal sette seg inn i store saksområder. Det blir uhyre krevende, og kan lett føre til at man følger rådmannens innstilling og dermed i stor grad lar administrasjonen styre. Det kan også medføre at det blir de middelaldrende menn og kvinner som vil styre, for hvilke småbarnsforeldre vil se seg råd for å være med under slike vilkår?

– Fristen for å stille liste går ut 31.mars. Hvis det er noen der ute som også synes at det er for ille at Venstre kanskje ikke klarer å stille liste, kan de bare ta kontakt, oppfordrer Rognes.

– Hvis både Venstre, FrP og SV nå forsvinner ut av politikken i Midtre Gauldal, er det et faresignal for lokaldemokratiet. Ikke vent på at alle andre skal ta ansvar for et mangfold i politikken. Kom ned fra gjerdet og delta.

Randi Rognes.