Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten spår at en av fire i Trøndelag vil ha solceller på taket innen 2030. Foto: Felix C. Ellingsrud

Solcellemarkedet er glohett om dagen. Høye strømpriser gjør at inntjeningstiden på solcellepaneler er halvert, noe som ikke har gått ubemerket hen hos innbyggerne i Trøndelag.

Går mot rekordår for solcelleanlegg i Trøndelag

I følge Elhub var det i mai om lag 843 installerte solcelleanlegg i Trøndelag fylke, hvorav 46 av dem er blitt installert mellom januar og mai i år. I fjor ble det installert 186 solcelleanlegg i Trøndelag totalt.

– Det kommer til å bli langt mer enn 186 solcelleanlegg installert i Trøndelag i år. Vi alene kommer til stå for mellom 25 og 50 prosent av anleggene i 2022, sier Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten.

Han spår at en av fire i Trøndelag vil ha solceller på taket innen 2030.

– Solcellepanel på vegger og tak kommer til å bli et vanlig skue i Trøndelag. Her er forholdene utmerket for dette. At hver fjerde innbygger i fylket produserer egen strøm fra solenergi innen åtte år er jeg sikker på.

Data for Elhub viser at det er i overkant av 10.000 solcelleanlegg installert i Norge i dag. Trøndelag fylke står for omkring 8 prosent av dem.

Ønsker forutsigbarhet på strømkostnader

Ifølge NVE kan norske forbrukere forvente høye strømpriser i flere år fremover. Det har ført til at selskap som Solcellespesialisten opplever enorm etterspørsel fra kunder som ser etter løsninger for å senke strømregningen.

– Hver dag får vi og våre partnere flere hundre henvendelser fra folk i Trøndelag som er nysgjerrige på solceller og hvordan det kan hjelpe på strømregningen. Med en levetid på 30 til 40 år har man med dagens strømpriser betalt ned anlegget sitt på fire til fem år, i stedet for ti som er normalen. Det gjør at folk flest føler trygghet i investeringen og kjappere tjener penger på anlegget sitt, forteller Strømberg og avslutter.

– At pågangen er så stor, spesielt i Trøndelag, er et tegn på at innbyggerne i fylket ønsker å bli med på det grønne skiftet. Det er godt å se. Solceller er den konfliktfrie kraften som skaper positiv klimaeffekt, samtidig som den gjør godt for lommeboka.

Tallene er hentet fra Elhub via NVE. De viser hva som er registrert i Elhub sitt register og selv om noen avvik må påberegnes gir de et godt estimat på andelen solcelleanlegg i landet.