Skisse av Nye Hjorten Teater.

Sammen med teatersjef Mads Bones, direktør Stian Aagaard, kunstnerisk produsent Olve Løseth, og musikalsk leder Kyrre Havdal, la eier og styreleder Ole Robert Reitan ned grunnsteinen for Nye Hjorten Teater – norgeshistoriens aller første teater av sitt slag.

Aldri før har det private finansiert et teaterhus av denne dimensjonen. Teatret forventes å stå ferdig høsten 2024, og vil inneha det mest moderne teatermaskineriet i Europa.

Ambisjonen er krystallklar: I et vidt spenn mellom musikaler, folkekomedier, show og klassiske storverk, vil det bli tilbudt femstjerners teateropplevelser til det brede lag av folket – og det blir lørdag hele uka!

Historie

I tillegg til grunnsteinen, ble en forseglet tidskapsel senket i byggemassen. Den inneholder blant annet dagens meny fra Speilsalen på Britannia Hotell, sju originale manuskripter signert Bones/Havdal/Løseth, en minnepinne med eksklusive liveopptak fra strømmeforestillingene som ble direkteoverført til titusenvis av publikummere under pandemiåret 2020, operafantomets halvmaske, en flaske champagne og en personlig hilsen fra Ole Robert Reitan, skrevet på et A4-ark til den det måtte angå en gang i framtida: «Ka i all verden, har dokk revve skit’n?».

Om prosjektet

Nye Hjorten Teater inngår i Reitans store kultursatsning i Trondheim. Det nye teaterbygget vil bli oppført midt i hjertet av midtbyen, vegg i vegg med Posten Moderne (kunstmuseet som vil gi nytt liv til Postgården) vis a vis Britannia Hotell. Navnet “Nye Hjorten” er hentet fra Hjorten Revy- og Varietéteater, et legendarisk etablissement som åpnet i 1867. Dit kom folk fra alle samfunnslag for uforglemmelige kvelder, på jakt etter en kjærkommen flukt fra hverdagen og underholdning i særklasse. Hjorten var ikke bare et teater for byborgere, men tiltrakk seg også tilreisende fra hele landet og Europa for øvrig. Hjorten var en destinasjon i seg selv. I dag er det få trondhjemmere som er klar over den posisjonen Hjorten hadde som et kulturelt kraftsentrum, for underholdningen opphørte dessverre i 1947. Huset forfalt, og ble revet i 1961. Nå vil Nye Hjorten Teater, sammen med Posten Moderne, gjenreise Trondheim som den kulturmetropolen det en gang var – og med dette prosjektet har REITAN evighetens perspektiv.

Byggherre for prosjektet er E C Dahls Eiendom, Totalentreprenør: Skanska. Arkitekt: Svein Skibnes. Drivere: Nye Hjorten Teater AS.

Stian Aagaard, Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal. Foto: Lasse Berre