Mange har et lavere gavebudsjett i år enn i fjor. Foto: Unsplash

Det sier kommunikasjonsjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

I en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier 32 prosent av mer enn 1000 spurte at de har et lavere julegavebudsjett i år enn i fjor. Det vil si at 1 av 3 vil bruke mindre penger på julegavene i år.

- Kvinner sparer mer enn menn. For aldersgrupper ser vi at det er flest i 40-årene som har mindre i lommeboka i år, sier hun.

Her går gavebudsjettet mest ned

 1. Agder – 38 prosent

 2. Møre og Romsdal – 37 prosent

 3. Innlandet – 35 prosent

 4. Vestfold og Telemark – 34 prosent

 5. Nordland – 34 prosent

 6. Vestland – 34 prosent

 7. Rogaland – 33 prosent

 8. Viken – 32 prosent

 9. Troms og Finnmark – 29 prosent

 10. Oslo – 28 prosent

 11. Trøndelag – 22 prosent

Prøver å spare  Nordmenn tar med seg kraftige prisøkninger og en betydelig høyere boliglånsrente inn i julehøytida i år. 82 prosent av de spurte sier i Frendeundersøkelsen at de er bekymret for privatøkonomien sin.

- Vi merker at mange privatpersoner kontakter oss for å snakke om hvordan de kan spare penger på forsikringene sine nå. Spesielt vil de snakke om personforsikringene sine. Det er forsikringer for liv og helse som du håper du aldri skal få bruk for, men som samtidig redder økonomien for mange hvis de først trenger dem, sier Slettemoen i Frende.

Hun er glad for at kunder tar kontakt hvis de merker at det kniper i lommeboka.

- Da kan vi snakke sammen og finne best mulig løsning for deg. Det er ofte gode muligheter for å endre litt på dekninger i en periode, fremfor å si opp. Spesielt med personforsikringer er det viktig å ikke si opp avtalen. Da må du nemlig levere ny helseerklæring hvis du skal søke om ny forsikring senere, sier hun.

Ikke sikkert du får ny forsikring  Hvis helsa er dårligere enn den var da du inngikk dagens avtale kan du få problemer.

- Det kan føre til høyere pris, eller at du ikke får kjøpe forsikringen i det hele tatt. Så det er viktig å tenke seg godt om før du sier opp livsforsikringer. Ta heller en prat med selskapet ditt og få god rådgivning først, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.