Sørg for en brannsikker juletid. Foto: Unsplash

– Med desember øker brannfaren og vi er midt inne i en høysesong for boligbranner, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han ber nå alle landets husstander sette brannsikkerheten høyt på dagsordenen i ukene fremover, både før og under feiringen av jul og nyttår.

– Det aller viktigste rådet er å være våken og til stede når du lager mat, bruker elektriske apparater som trekker mye strøm, fyrer i peisen og bruker levende lys. Sørg også for å ha fungerende røykvarsler i alle etasjer og brannslokker lett tilgjengelig, sier Søtorp.

Tørrkoking og tørrsteking på komfyr skjer året rundt, men slike hendelser fører til ekstra mange utrykninger for brannvesenet i desember. Ifølge Søtorp er installasjon av komfyrvakt et effektivt tiltak for å hindre branner og branntilløp ved matlaging på kjøkkenet.

– Det har vært påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger siden juli 2010. Kravet gjelder også eldre boliger dersom det legges opp ny kurs til komfyr. Vi mener alle bør ha en komfyrvakt på kjøkkenet uavhengig av boligens alder, poengterer Søtorp.

Feil bruk av elektrisk utstyr og utstrakt bruk av skjøteledninger er typiske brannfeller vi må unngå.

– Når du skal koble opp julelysene er det viktig å sjekke at alt er i orden. Sjekk at det ikke er noen brudd på ledningen, ingen misfarging eller blinkende lys. Og er den ikke helt som den skal, bytt den ut med en ny, anbefaler Søtorp.

Det har blitt vanlig med fine juledekorasjoner med lys, men brennbart materiale og levende lys er en farlig kombinasjon.

– Mose, kvister og kongler tar fort fyr og brenner godt. Derfor anbefaler vi LED-lys i slike dekorasjoner, sier Søtorp, som påpeker at uforsiktig bruk av levende lys og glemte kokeplater ved matlaging på komfyren er årsak til mange branntilløp.

– Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset, bør også ta ansvar for å slokke det. Lysene må dessuten plasseres i lysestaker av ubrennbart materiale og stå på ubrennbart underlag, understreker Søtorp.

Brannvernforeningens råd for en brannsikker julehøytid

 • Sørg for å ha minst en fungerende røykvarsler i hver etasje og minst ett 6 kilo brannslokkeapparat lett tilgjengelig

 • Gå aldri fra levende lys, og gjør det til en vane at den som tenner stearinlys har ansvar for at de er slukket

 • Bruk kun tørr ved og tennbriketter til fyring og sett deg inn i bruksanvisningen til din fyringsenhet

 • Gå aldri fra matlaging på komfyren

 • Husk at fett og smult ikke må slokkes med vann, men ha alltid et lokk eller brannteppe klart i tilfelle smultgryten tar fyr

 • Ved brannskade er det viktig med rask nedkjøling. Kjøl med 20 graders vann i 20 minutter. Ved mistanke om alvorlig skade ring 113

 • Unngå brannfarlig pynt, velg LED-lys til dekorasjoner

 • Sjekk eldre julebelysning og bytt ut om du er i tvil

 • Innendørs belysning bør skrus av om natten og når du er bortreist

 • Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk

 • Bruk lys som er CE-merket og har lav overflatetemperatur, for eksempel LED-lys

Kilde: Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for de siste fem årene viser at det brenner mer i desember og januar enn ellers i året. Det brenner mer i bygninger og er flere branntilløp på komfyren i desember enn gjennomsnittet.