Gjennomsnittskunden får rundt 50-60 kroner i statlig strømstøtte.

Foto: Bjørn Ivar Haugen

Statens strømstøtteordning trer i kraft når den månedlige gjennomsnittsprisen på kraftbørsen overstiger 70 øre/kWh uten moms.

Dette er den første måneden med strømstøtte for trønderske strømkunder. I Sør-Norge har de høye strømprisene medført strømstøtte hver måned siden den ble innført med virkning fra desember 2021. Strømprisene er fortsatt vesentlig lavere i Midt-Norge enn i Sør-Norge.

Gjennomsnittsprisen på strøm for Sør-Norge ble i september på rundt 358,68 øre, med andre ord neste 5 ganger mer enn i Trøndelag.

  • En gjennomsnittlig trøndersk husholdning* vil få rundt 50-60 kr i strømstøtte, som vil automatisk komme som fratrekk på nettleiefakturaen, sier kommunikasjonsrådgiver i Tensio Ole Marius Ingvaldsen.

* Lagt til grunn at en gjennomsnittlig trøndersk husholdning har et forbruk på rundt 1000 kWh i september.

Fakta og innsikt om strømstøtteordningen:

* Regjeringen har varslet at staten skal dekke 90 prosent av kostnaden når strømprisen er over 70 øre/kWh for forbruk i september. Tidligere har kompensasjonsgraden vært 80% og 55%.

* De fleste trønderske husholdninger tilhører strømprisområde Midt Norge (NO3). Røros tilhører NO1 og deler av Namdalen tilhører NO4.

* Strømstøtteordningen er laget slik at husholdninger får deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom et fratrekk på fakturaen for nettleie. Det gis strømstøtte for inntil 5 000 kWh per husholdning per måned. * Strømstøtten gjelder ikke for hytter og fritidsboliger.

* Støtten gjelder alle private husholdninger, sameier og borettslag.

* Det er viktig å merke seg at det er den gjennomsnittlige områdeprisen i området du bor i som legges til grunn for strømkompensasjonsordningen, og den er uavhengig av hvilken avtale du har med din strømselger/strømleverandør.

* Du må derfor skille mellom strømprisen du finner på fakturaen fra din strømselger/strømleverandør og områdeprisen som er månedens gjennomsnittspris på kraftbørsen NordPool i ditt prisområde.

* Styrene i boligselskaper må merke seg at de har noen spesielle plikter knyttet til ordningen med strømstøtte. De plikter å kontrollere og rapportere for å sikre riktig utbetaling. Les mer om dette hos nasjonale myndigheter her: Slik gjennomføres strømstøtte til boligselskaper

* Strømkompensasjon for jordbrukskunder administreres av Landsbruksdirektoratet: Strømstøtte til aktive jordbruksforetak og veksthus

* Les mer om strømstøtteordningen fra nasjonale myndigheter her: Kompensasjonsordning for høye strømpriser

* Se myndighetene spørsmål og svar-side om kompensasjonsordningen her: Spørsmål og svar om strømstøtte

* Myndighetene har i utgangspunktet fastsatt at ordningen med statlig strømstøtte skal vare frem til og med mars 2023.

* Strømstøtten betales ut automatisk i form av en reduksjon på faktura fra ditt nettselskap.