– Det har vært en enormt stor pågang det siste året, sier Carl Christian Strømberg. Foto: Felix C. Ellingsrud

Ifølge ferske tall fra NVE hentet fra Elhub har innbyggerne i Trøndelag fylke installert 302 solcelleanlegg frem til november i år. Selv om tallene fra desember gjenstår, er rekorden for lengst nådd.

– I hele 2021 ble det registrert 184 anlegg i Trøndelag fylke. At trøndere nå er oppe i 302 anlegg, understreker solcellemarkedets enorme vekst året som har gått. Det er gøy å se at folk i fylket satser på sol og tenker økonomisk, langsiktig og grønt, sier Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten, markedsleder på solcelleanlegg i Norge.

Den store veksten i antall solcelleanlegg er ikke bare tydelig i Trøndelag, men også over hele landet. Det har Solcellespesialisten virkelig merket, som har avdeling blant annet i Trondheim.

– Det har vært en enormt stor pågang det siste året, og vi får daglig henvendelser fra folk over hele landet som vil investere i solceller. Jeg er helt sikker på at trykket vil fortsette inn i 2023 og årene fremover, sier Strømberg.

Drahjelp fra høye strømpriser

Årets skyhøye strømpriser kan være en del av forklaringen på solcelleanleggenes økte popularitet. Strømprisene har nemlig ført til halvert inntjeningstid på solcelleanlegg. Nå tar det fire til fem år før anlegget er nedbetalt, mot ti år som har vært normalen tidligere.

Selv om Strømberg tror flere har fått øynene opp for solcelleanlegg på grunn av besparelsene på strømregningen, tror han at mange også vil være en del av det grønne skiftet.

– Solkraft er ikke løsningen på klimautfordringene alene, men det er en viktig del av miksen og en betydelig del av Norges energiforsyning. At pågangen er så stor, spesielt i Trøndelag, er et tegn på at innbyggerne i fylket ønsker å bli med på det grønne skiftet, sier Strømberg.

* Tallene viser hva som er registrert i Elhub, og ikke nødvendigvis hva som faktisk finnes. Tallene er likevel et estimat på hva som finnes i virkeligheten.