Christoffer Reina. Foto: Bo Mathisen

– Vi tror det blir noen færre rabatter i år, men det gjennomsnittlige rabattnivået er fortsatt høyt dagen før dagen, sier Norgessjef Christoffer Reina i pris- og produktsammenligningstjenesten Prisjakt. Han er optimist på vegne av de som jakter på gode knallkjøp i morgen, men advarer de som ikke sjekker prishistorikken før de handler.

– I morgen, fredag, vandrer vi inn i den tetteste og mest uoversiktelige prisjungelen på året. For veldig mange er Black Friday den klart billigste dagen i året å handle på, men for mange gjelder det også å være forsiktige. Vi har registrert mange eksempler på Black Friday-dealer som har økt i pris i løpet av høsten. Dermed blir ikke kjøpet så godt, selv om rabattsatsen er høy. Hvis du skal handle i morgen er det ekstra viktig å undersøke hva prisen på varen har vært tidligere, sier Reina.

10 prosent av alle tilbudene har økt i pris

Basert på sin overvåking av sanntidspriser fra over 900.000 varer i nettbutikkene anslår Prisjakt at 10 så mye som prosent av tilbudene i morgen har økt i pris før den lovpålagte sammenligningsprisen ble satt, for deretter å bli satt ned under Black Week-salget.

– Å heve prisene før dette salget, for så å rabattere er relativt vanlig, og ikke nødvendigvis ulovlig. Det er derimot viktig for forbrukerne å ha kontroll på dette, fordi Black Friday-tilbudet er ikke alltid er så godt som du tror, sier Reina. Han tror at morgendagens gjennomsnittlige rabattnivå vil ligge på 14 prosent.

Færre, men fortsatt høye rabatter

Den ferske analysen, dagen før dagen, viser følgende hovedtendenser:

 • Morgendagen byr på noen færre, men fortsatt stor, rabattsatser, sammenlignet med de to siste årene. Gode muligheter for gode kjøp.

 • Den forventede, gjennomsnittlige rabatten på Black Friday er på 14 prosent (12 prosent i 2021). Snittrabatten så langt i Black Week er på 11 prosent.

 • Andelen prisøkninger i forkant har aldri vært høyere: 30 prosent av varene har gått opp i pris siden 1. oktober (23 prosent i 2021). 12 prosent av varene har økt med mer enn 10 prosent i pris.

 • 10 prosent av alle tilbudene økte i pris 30 dager før sammenligningsprisen ble satt, for deretter å bli redusert under Black Week i år. På årets Black Friday isolert forventes denne andelen å ligge på samme nivå. Dette er noe høyere enn i fjor, da 7 prosent av varene økte, for så å bli redusert.

-Det betyr at veldig mange av tilbudene som markedsføres på Black Friday har vært billigere eller like billige andre tider på året, eller i måneden før Black Friday. Et godt eksempel er en Justerbar Kettlebell, som kostet 1570 kroner for 30 dager siden. Så ble prisen hevet til 2175 kroner, før produktet kom på tilbud under Black Week til 2075 kroner, forteller Reina.

– For bedre kjøpsbeslutninger er mine hovedråde som alltid: Bruk tid, planlegg kjøpene og bruk en sammenligningstjeneste til å sjekke prishistorikken, sier Christoffer Reina.

Størst og mindre sjanser for gode kjøp

I følgende varekategorier er rabattene høyere under årets Black Week, sammenlignet med fjoråret. Her er det store sjanser for å gjøre gode kjøp i morgen (gjennomsnittsrabatt på tilbudet tirsdag 22.11.22 i Black Week).

 1. Innendørs treningssko: 24%

 2. PlayStation 4-spill: 23%

 3. Fritidsbukser og skallbukser: 18%

 4. Mellomlag: 16%

 5. Jakker: 15%

 6. LEGO: 15%

 7. Skihjelmer: 13%

 8. Ryggsekker: 13%

 9. Senger: 11%

 10. Jakker for barn: 10%

I følgende kategorier er det mindre sannsynlighet for å finne store, reelle rabatter (..men ikke glem at det finnes unntak hvis man gjør sin research):

 1. Vegglamper: 8%

 2. Hårstyling: 8%

 3. Sjampo: 7%

 4. Solid State-disker (SSD): 6%

 5. Vinterdekk: 5%