Knut Bratberg har drevet Spar-butikken i Soknedal i 21 år. Nå ser han at det ikke er grunnlag for å drive lenger. Foto: Bjørn Ivar Haugen

– Det er vemodig. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde fortsatt, og feiret 150-årsjubileum om to år. Men slik blir det ikke, det er utviklingen i den senere tiden som er årsaken, sier Knut Bratberg.

Han har drevet Spar-butikken i Soknedal i 21 år. Bratberg kom til bygda i 2002 da han kjøpte butikken av Rolf Erik Jordet. Før der var det Bergljot Storli som drev, og før der igjen Kjellrun og Magnar Bjerkset fra 60-tallet og frem til 1984. Forretningen som tidligere het Fossums efterfølger ble startet av John Johnsen Frøset, på Trøan, oppe ved Fossumbrua i 1875. Senere ble den flyttet ned til sentrum, og da den i 1993 ble en del av Spar-kjeden kom navnet Spar Fossum.

-Ikke grunnlag

Det tradisjonsrike handelsstedet har vært en suksess. For mange en favorittbutikk. Ikke bare i Soknedal, men også for folk som bor i områder rundt. Samlokaliseringen med bakeriet i 2009 ble også en suksess. Da Spar Fossum flyttet inn i bakeribygget fikk butikken navnet Spar E6.

Nå er E6 lagt om, og mye av grunnlaget borte forteller innehaveren.

– Det er ikke grunnlag for to butikker i Soknedal nå. Omleggingen av E6 er hovedårsaken. Det førte til at vi mistet gjennomgangstrafikken. Vi mistet også mye av handelen som hytteeiere sto for.

– I tillegg har Coop etablert Ekstra-butikk like ved Spar. Det har også påvirket omsetningen vår. Soknedal sentrum har vært gjennom store forandringer de siste årene, det er så mye som har skjedd, sier Bratberg.

Korona i to omganger, og butikk i anleggsområde som følge av E6-utbygging, er faktorer dagligvarebutikken også har måttet forholde seg til de siste årene. Knut Bratberg forteller at det store antallet anleggsarbeidere som befant seg i Soknedal under veiutbyggingen, ikke veide opp for de negative ringvirkningene prosjektet førte med seg. Det var mye støy og støv.

Knut Bratberg på Spar merket fort at gjennomgangstrafikken forsvant da E6 ble lagt om. Foto: Bjørn Ivar Haugen

– Vi skulle hatt litt avstand til veiarbeidet. Det ble for tett på, og vi fikk ingen gevinst av det. Da nye E6 i Soknedal sto ferdig, så vi frem til at de skulle fortsette mot Berkåk, som planen var. Men det ble utsatt. Hvor lenge er det ingen som vet. Vi ser ingen positive utsikter når det gjelder videre veiutbygging med det første, sier Bratberg.

Opphørssalg

Mandag starter opphørssalget ved Spar Fossum. Knut Bratberg ser for seg å drive butikken frem til nærmere jul, rundt 20.desember.

– Vi får se hvordan salget går, og vi vil nok bruke noen uker på det. Folk kan gjøre god handel her nå, så det kan gå fortere enn vi tror. Jeg håper mange kommer innom for å handle og hilse på betjeningen i dagene som kommer. Det synes jeg alle fortjener. Det er en tradisjonsrik bedrift som avsluttes. Her har det vært trofaste kunder og dyktige ansatte gjennom svært mange år, sier Bratberg.

Kjøpmannen med 40 års erfaring i bransjen er opptatt av å avvikle butikken på en verdig måte. Bratberg håper avslutningssalget går godt, og at det vil veie opp for sluttregninger.

– Jeg synes det er godt å unngå konkurs når noe skal avsluttes. Derfor sier vi stopp nå. Butikken er en del av bygda, og det er jeg også. Jeg skal omgås bygdefolket og drikke kaffe på kafeen i årene som kommer, sier Knut Bratberg med et smil.

Tilbud som forsvinner: Varm mat blir stadig sjeldnere i norske dagligvarebutikker. Nå forsvinner dette tilbudet også lokalt. Foto: Bjørn Ivar Haugen

Bratberg synes det er vemodig å legge ned butikken, og forteller at det er mye å ordne opp i. Når butikkdrifta er over, vil den spreke 64-åringen ta seg en pause.

– Jeg ser frem til vinteren. Jeg liker å gå på ski, og vil bli mer kjent med naturen og de flotte fjellområdene vi har i Midtre Gauldal. Jeg vil også oppsøke andre områder, og fiske i fjellvann om sommeren. Det er noe jeg kan tenke meg å bruke litt mer tid på, sier han som begynte i dagligvarehandelen i 1983. Først ved KBS på Leangen, deretter City Syd med kjøtt som spesialfelt.

Da Bratberg kom til Soknedal 1.januar 2002, var det med ambisjon om å få til en bedre butikk. Det klarte han. Spar har vært en suksess, og Midtre Gauldal blir litt fattigere når butikken fra denne kjeden forsvinner. Nå blir det kun Coop-butikker i bygdene rundt Støren.

– Det er litt synd at lavpriskjeder skal dominere hele dagligvarehandelen, sier Bratberg mens vi står ved varmmatdisken - et tilbud som ikke finnes i andre butikker i kommunen.

 - Har du andre jobbplaner videre?

-Skal det bli noe i fortsettelsen må det bli innen salg og varehandel. Det er der jeg har min erfaring. Jeg er opptatt av å skape utvikling og få til lønnsomhet. Lønnsomhet er viktig for å få til utvikling, sier Bratberg.

Daiva Melka ved varmmatdisken. Hun er opprinnelig fra Litauen og trives godt i Soknedal. Foto: Bjørn Ivar Haugen
Daiva Melke (f.v.), Ole Jonny Solberg og Daiva Stelmokieni som jobber på Spar er ved godt mot selv om butikken skal legges ned. Foto: Bjørn Ivar Haugen