I fjor fikk Nasjonalforeningen for folkehelsen Gauldal demensforening pris for å ha vunnet vervekonkurranse. Leder for foreningen Eldbjørg Tangvik tok imot prisen fra Rune Sandø som er kokk i Nasjonalforeningen. Nå skal Gauldal demensforening dele seg i to, på den måten får de jobbet bedre i sine to kommuner; Melhus og Midtre Gauldal.

For 10 år siden slo Melhus og Midtre Gauldal seg sammen og stifta Nasjonalforeningen for folkehelsen Gauldal demensforening. På det kommende årsmøte må foreningen splitte seg i to. De har et for stort område å dekke.

- Det er to kommuner, og et stort geografisk område. I tillegg føler vi i styret at vi har mest tilhørighet til den kommunen vi sokner til, sier leder i foreningen Eldbjørg Tangvik som hører til på Melhus.

Hun legger til at i Melhus kommune føler hun at det jobbes mest for barn og ungdom, hun har også fått samme inntrykk av Midtre Gauldal.

-Det bygges haller, og parker er planlagt. De spør ikke de eldre om hva de ønsker disse parkene skal fylles med. Kommunen sier at de har diskutert dagtilbud for yngre personer med demens, men det er langt fra diskusjon til handling. Og i dag er det kun dagtilbud til noen få, og det er ikke godt nok.

-Det er mye å ta tak i for ei demensforening. Både i Melhus kommune og i Midtre Gauldal kommune.

- I 2018 signerte Melhus kommune på en avtale om å være en demensvennlig kommune. Dette skulle hukommelsesteamet følge opp, de to som jobber der har for liten stillingsandel til å følge opp det. Dermed har det ikke skjedd noe på den fronten de siste fem år. Midtre Gauldal snakker nå om å bli et demensvennlig samfunn, de skal nå utlyse en 100% stilling på en demenskoordinator. En slik stilling har de ikke i Melhus.

Det er mange grunner til at foreningen deler seg, og da må det et nytt styre på plass. Eldbjørg sier at det er fint om flere kommer på årsmøtet som er den 21. april på Flå.

- Vi tar det på Flå, og vi inviterer kokken som er ansatt i Nasjonalforeningen til å lage mat sammen med, eller for de som kommer på årsmøtet. Man trenger ikke å være bekymret for å bli valgt inn i styret, fordi de aller fleste rollene i styret er allerede fylt.

Eldbjørg avslutter med å si at jo flere vi er sammen, dess sterkere står vi når vi må jobbe opp mot kommunen.

Av Hege Willadsen