Landslaget for lokalaviser (LLA) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la fram nye opplagstall for avisbransjen onsdag.

Tallene viser at Gauldalsposten er blant opplagsvinnerne blant norske aviser.

LLA har over 110 medlemsaviser. Totalopplaget for alle disse går samlet sett litt ned. Nedgangen er på 0,90 prosent.

Rundt 60 prosent av LLAs lokalaviser går tilbake, og rundt 40 prosent går frem, når vi sammenligner netto opplagstall for første halvår 2023 med første halvår i fjor.

Dette er vinnerne

Kronstadposten i Alta er opplagsvinneren blant LLAs lokalaviser. Avisa øker opplaget med 760 eksemplar, til 2604. Dette er en økning på 41 prosent.

Gauldalsposten har en økning på imponerende 28,56 prosent, og er blant opplagsvinnerne sammen med Dag og Tid, Mitt Kongsvinger, Os & Fusaposten, og Hallingdølen. Dette er fem aviser i LLA som gjør det veldig godt målt i antall eksemplarer.

Satsing i Gauldalsposten

Gauldalsposten har et opplag på 1616 etter først halvår 2023, opp 359 fra samme tid i fjor.

Redaktør Bjørn Ivar Haugen i Gauldalsposten sier dette om veksten:

– Vi har hatt en god utvikling etter at vi gikk på nett for godt og vel ett år siden. Opplaget har steget hver eneste måned siden juli i 2022. Gauldalsposten har blitt et etablert nettsted for nyheter og reportasjer fra Midtre Gauldal. Vi jobber for å være først og best i nyhetsformidlingen i vår kommune hver eneste dag, i tillegg til å levere en god papiravis hver onsdag, sier redaktør Bjørn Ivar Haugen.

Siden lokalavisa lanserte Gauldalsposten.no i fjor har avisa ansatt Edel Mari Halseth som fast journalist, etablert en vakttjeneste som har som målsetting og være først ute med hendelsesnyheter på kveld og helg, samt fått på plass en robot som formilder nyheter fra næringsliv og eiendomssalg i Midtre Gauldal.

Gauldalsposten, Kronstadposten, Dag og Tid, Mitt Kongsvinger, Os & Fusaposten er aviser som gjør det veldig godt målt i antall eksemplarer.

God valgdekning

LLAs aviser har et totalopplag på 357.822. Landslaget for lokalaviser sin generalsekretær Tomas Bruvik kommenterer opplagstallene slik:

– Vi skulle gjerne ha sett at opplagstallene var litt bedre. Tatt i betraktning at mange har stram privatøkonomi for tiden, kan vi likevel si oss fornøyd. I valgkampen og under forrige ukes lokalvalg, har vi dessuten sett utallige eksempler på at lokalavisene står veldig sterkt blant innbyggerne. Lokalavisene som har dekket kommunestyrevalget på en fortreffelig måte i forkant og gjennom hele valgkvelden. De har demonstrert hvor viktig det er for lokaldemokratiet å ha levedyktige lokalaviser, sier LLAs generalsekretær Tomas Bruvik.