Bytt ut skatter – få nye favoritter

Her kan du fornye garderoben uten at det produseres mer klær. Vi kjøper 60 prosent mer klær enn for 15 år siden, og bruker dem halvparten så lenge. Produksjonen av bare én t-skjorte, krever tusenvis av liter vann.

Enorm betydning

Hele åtte prosent av de globale klimagassutslippene kommer ifra tekstilproduksjon- det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann, sier prosjektleder for «Den store klesbyttedagen» Janne Gillgren i Naturvernforbundet.

Sumeyra Mazi broderer. Foto: Fotograf_Eidsmo

Kupong

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem inntil syv hele og fine plagg. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg nye plagg som du har lyst til å bruke. Du kan allerede nå levere inn klær hos Midtre Gauldal folkebibliotek. Husk at klærne må være i så god stand at du selv kunne tenkt deg å velge dem.

I kultursalen

I år vil klesbyttedagen komme i nytt format, men som før vil selvfølgelig klesbytte være hovedfokuset. En av endringene er at Midtre Gauldal Frivilligsentral i samarbeid med Støren kulturhus flytter arrangementet til kultursalen.

Ann-karin Svardalsås Wold maler og syr. Foto: Fotograf_Eidsmo
Foto: Fotograf_Eidsmo

– Vi hadde et ønske om å involvere ungdommen i sterkere grad, og tok kontakt med elevrådet ved Gauldal videregående skole og spurte om de var interessert i å være en del av dette bærekraftige arrangementet. Elevrådet, med Vilde Ler (leder) i spissen, var umiddelbart positive og blir med på prosjektet selv om de får kort tid på å organisere seg, sier Trude Heggdal og Rita Sandmo ved Midtre Gauldal frivilligsentral.

De klærne som eventuelt blir til overs etter endt klesbytte på skolen vil elevrådet donere til Frelsesarmeen.

Elevrådet

Rektor ved Gauldal videregående, Kirsti Welander, synes klesbytte er et flott konsept med tanke på miljø og klima, og ønsker elevene lykke til. Elevrådet har startet organiseringen av klær fra medelevene etter påske.

– Dette er en spennende utvidelse av konseptet klesbyttedag i Midtre Gauldal, og vi gleder oss til å samarbeide med skolen sier Heggdal og Sandmo ved Frivilligsentralen.

– Årets klesbyttedag arrangeres fredag ettermiddag i stedet for på lørdag, dette for at vi tror det gjør det lettere for flere å ta turen. På tur hjem fra jobb kan man få en trivelig stund på kulturhuset i et sosialt miljø. Det er muligheter å se og kjøpe egenproduserte bærekraftige varer av lokale kunstnere/produsenter, få kulturelt påfyll av Rognes Songlag enten med smakebiter fra deres kabaret eller korsang, åresalg, servering fra Kulturhuset og selvfølgelig klesbytte.

– Ta med deg inntil 7 fine plagg og bytt de til noe nytt og spennende, dette gjelder klær både til voksne og barn.

I tillegg til alt dette så vil vi rigge opp et langbord for Workshop. Her kan du låne symaskin og justere skatter du har byttet til deg, eller du kan få hjelp til å reparere eller justere plagg du har liggende innerst i skapet. Her er det også muligheter å ta med seg eget håndarbeid (for både voksene og barn) og sitte sammen med flere å strikke, hekle, sy og stoppe ala en håndarbeidskafe i et sosialt miljø. Eller bare ta med seg barna og kose seg med servering og åresalg.

– Enda en nyhet i forbindelse med årets klesbyttedag er at Frivilligsentralen tilbyr å hente klær og tilbehør som det er ønskelig å få levert selv. Dette ønsker vi å tilby da vi vet at det er mange som har klær og tilbehør liggende som det er ønskelig får nytt liv hos en ny bruker, men der giver ikke ønsker å få nye klær i retur. Vi oppfordrer til å ta kontakt med frivilligsentralen så finner vi en løsning på dette, sier Trude og Rita ved Midtre Gauldal frivilligsentral, som gleder seg til en bærekraftig og inspirerende fredag sammen med delaktige aktører og alle som legger turen til Støren kulturhus.

Trekunstner Hans Enlid og skal også ha stand under klesbyttedagen. Foto: Fotograf_Eidsmo
Foto: Fotograf_Eidsmo
Foto: Fotograf_Eidsmo