I fem år har hallgruppa i Støren Sportsklubb jobbet med planene om en ny idrettshall i kommunen.

20.november kommer den til Støren fra Italia. Det er en plasthall med doble vegger som monteres sammen og settes opp på stedet.

Til det trengs mellom 10 og 30 frivillige hver dag i omtrent 14 dager.

– Det er ikke vanskelig, og en får beskjed om hva en skal gjøre. Alt foregår på bakkeplan, og det er ikke noe farlig arbeid, sier Johan Arvidsson i hallgruppa i Støren Sportsklubb.

Kan brukes av mange

Støren Sportsklubb legger til rette for at alle klubbene i området skal kunne bruke den.

– Vi føler vel at Støren Sportsklubb og Gauldal Fotballklubb tar et ganske stort løft for hele samfunnet her på mange måter egentlig. Det gagner ganske mange flere enn våre medlemmer, sier Aina Midthjell Reppe i hallgruppa.

Anlegget skal i tillegg til en fotballbane inneholde både løpebane, sprintbane, opplegg til diskgolf og lagringsmuligheter. Den vil kunne benyttes av trimgrupper, skoler, barnehager, helseinstitusjoner, bedrifter og mange flere.

Arbeidet med underlaget hallen skal stå på er i gang. Hallen blir 60 x 80 meter stor, med en spilleflate på 50 x 70 meter. Det finnes lignende haller andre steder i Skandinavia, men ikke mange. Foto: Edel Mari Halseth

Stor dugnadsjobb

Dugnadsjobben med å få satt opp hallen starter allerede helga 10. til 12. november. Da skal 300 hull bores 20 cm ned i betongen for å få ned kjemiske bolter som hallen skal festes i når den kommer.

Hallen ankommer 20. november.

– Så begynner den store dugnaden rundt den 21. Vi trenger hjelp fra hele Midtre Gauldal og Gauldalen, sier Arvidsson.

Jobben vil foregå både på dagtid og kveldstid, så mest mulig blir gjort før vinteren setter inn for fult, med snø og tele.

– Vi trenger folk til å bolte sammen duken, for den kommer i ulike seksjoner. Så skal duken dras frem og festes, sier Arvidsson.

Hallgruppa får veiledning fra Italia, hvor hallen er produsert, og det følger med nøyaktig skjema for hvordan den skal settes opp.

– Nå skal vi sluttføre det vi har jobbet med de siste fem årene. Nå er vi på innspurten, men det er en stor jobb som fortsatt står igjen, sier medlemmene i hallgruppa i Støren Sportsklubb. Foto: Edel Mari Halseth

Frivilligsentralen

– En dag trenger vi kanskje 30 personer, mens en annen dag trenger vi 10, avhengig av hva som skal gjøres, sier Arvidsson.

I tillegg trengs det folk som kan hjelpe til med matservering inne i lokalene til sportsklubben.

For å koordinere de frivillige har hallgruppa fått med seg Midtre Gauldal Frivilligsentral.

– Vi har systemer som gjør at vi kan koordinere det. I tillegg ønsker vi å bidra fordi hallen her skal brukes av hele kommunen. Alle sammen kan få glede av å bruke den, sier Rita Sandmo fra frivilligsentralen.

Rita Sandmo fra Midtre Gauldal Frivilligsentral forteller at mange har meldt seg som frivillig allerede. Det er 18 års aldersgrense for å være med på dugnaden. Foto: Edel Mari Halseth

Åpningsfest i februar

Det innvendige og dekket til hallen kommer i januar 2024.

– Etter at vi har satt opp hallen blåses den opp, og da skal inne-duken opp på innsiden. Den blir koblet på kortsiden først, så blir trykket tatt ned så hallen senkes litt, også blir den haket på, fra bakkeplan. Da blir hallen tolags, med et slags isolasjonslag, sier Arvidsson.

Legging av gress vil bli gjort i starten av februar. Hallgruppa ser for seg åpning i slutten av februar, og at den kan tas i bruk i mars 2024.

22 millioner

Hallen koster omtrent 22 millioner kroner og finansieres på flere måter.

-Hallen finansieres gjennom lån fra KMP, muligens også noe lån fra Sparebank 1 etter hvert, salg av baneandeler og lokale sponsorer som går inn med penger. Så skal den leies ut, der vi forhåpentligvis får inn igjen inntekter, sier Aina Midthjell Reppe.

Gauldal Fotballklubb går inn med fem prosent eierandel og fem prosent av driftskostnaden hver måned.

Johan Arvidsson (f.v.) tar imot sponsorstøtte på vegne av den nye hallen. Arne Solberg (finansrådgiver Støren) og Are Sørum Langås (regionbanksjef Trøndelag Sør) i Sparebank 1 overrekker sjekken. Foto: Edel Mari Halseth

Sparebank 1 har hatt en samarbeidsavtale med Støren Sportsklubb i mange år, og har vært involvert i hallprosjekt nesten fra start.

Arne Solberg fra Sparebank 1 Støren forteller at valget av miljøvennlig underlag i hallen og at det blir en flerbrukshall er de sterkeste argumentene for at banken går inn med støtte.

– Det er verdt å merke seg at det er en av få haller uten plastgranulat, med et mer bærekraftig dekke enn på lenge, sier Solberg.

Banedekket vil bestå av en blanding av sand og olivenkjerner, helt uten mikroplast. Tilbakemeldinger på bruk av underlaget tilsier at gresset er tettere, lenger og mer naturlig å løpe på enn vanlig kunstgress. Foto: Edel Mari Halseth

Oppfordrer til å bidra

– Det er viktig å poengtere at noen få har brukt flere tusen timer på hallprosjektet hittil. Nå er det viktig at resten av klubben kjenner sin besøkelsestid og bruker noen få timer hver på å sluttføre det, sier Jan Tore Tangstad fra hallgruppa.

Støren Sportsklubb og Gauldal Fotballklubb har mellom 500 og 600 hundre aktive spillere til sammen.

– De som på sikt kan nyte godt av den her hallen har foreldre og besteforeldre som kan hjelpe til med å få den opp, sier Tangstad.

Hallgruppa oppfordrer også andre lag og foreninger som etter hvert ønsker å bruke hallen om å bidra i dugnaden.

– Da får de også mer eierskap til den, hele kommunen får bygget noe sammen. Den står på Støren, men alle skal få bruke den, det er det viktig å huske på, sier Johan Arvidsson.

- Jeg er imponert over den “driven” de har her, de har virkelig lagt ned en jobb for å få det til, sier Are Sørum Langås fra Sparebank 1 når han ser planene om den nye hallen settes ut i live. Foto: Edel Mari Halseth