Refleks er en billig livsforsikring nå som høstmørket er her. Foto: Unsplash

– Nå blir det fort mørkere og dermed vanskeligere å se både fotgjengere og syklister på veiene. Finn frem refleksen, oppfordrer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Trygg Trafikks reflekstelling for 2021 viser at 46 prosent av oss bruker refleks når vi går ute i mørket. Det mener skadeforebyggeren er altfor for få.

– Som fotgjenger har du et ansvar for å være synlig i trafikken. Uten refleks er du ikke synlig før bilisten er kun 25 meter unna, ifølge Trygg Trafikk.

Med refleks er du derimot synlig for bilisten på 140 meters hold. – Det gir bilføreren fem ganger så god tid på å reagere. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Hofstad-Nielsen.

Billig livsforsikring med refleks

Ifølge Transportøkonomisk Institutt skjer fire av ti fotgjengerulykker i mørket.

– Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig investering å bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket. Det er enkelt å ta i bruk og har stor effekt, sier skadeforebyggeren.

– Og husk at både stillegående elbiler og ørepropper med støydemping kan gi deg mindre oversikt over trafikkbildet. Følg med før du krysser gaten!

Slik bruker du refleksen riktig:

  • Fest refleks på alle jakker og bagger

  • Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best

  • Heng refleksen i knehøyde

  • Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter

  • Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete – da virker den dårligere Kilde: Trygg Trafikk