Helseministeren gikk på en blemme med skamløst å påstå at nå må alle ta ansvar for egen helse og alderdom. Eller var det en blemme? Faktum er, ifølge fagfolk på helseområdet, at det haster med å få folk til å forstå nettopp dette.

Helsetjenester er ikke lenger utelukkende et offentlig «problem», men noe som handler om alt som foregår i samfunnet.

Det ligger mye helse i å ha en jobb og en meningsfylt fritidsaktivitet, i det å ha mulighet til å gå turer og bevege seg fritt, å komme seg dit man skal på en grei måte, og å ha en bolig og en hverdag som gjør at man mestrer hverdagen sin selv.

Dette ønsker Midtre Gauldal kommune å skape bevissthet rundt når de arrangerer innovasjonsdag i kulturhuset 8. mars.

- Innovasjon oppleves kanskje som et meningsløst moteord for mange, men det er et dekkende ord som vi velger å bruke fordi det betyr nettopp de vi ønsker å oppnå her. Det betyr å skape og klare å ta i bruk noe helt nytt, eller endre vesentlig på noe som allerede eksisterer. Det kan være et produkt, en tjeneste, eller en måte å gjøre ting på eller organisere ting på, forklarer konstituert kommunalsjef for Helse og mestring, Solveig Cruikshank Tofte.

Arrangementet er i hovedsak for ansatte i kommunen, frivillige organisasjoner, næringsliv og ansatte i andre kommuner og offentlig organer, men den første halvdelen av innovasjonsdagen er også åpen for alle andre som vil kjøpe billett og komme.

- Vi har invitert hit to veldig inspirerende foredragsholdere som skal snakke om fremtidsutsiktene for helsetjenestene våre og hvordan vi kan tenke nytt om å løse utfordringene vi står overfor, forteller Tofte.

Bred erfaring: Kåre Hagen er leder ved Senter for velferds- og arbeidslivs-forskning ved Oslo Met. Han har også ledet forskning og utviklingsarbeid innen velferdsfeltet, fra innovasjon og velferdsteknologi til privatisering og inkluderende arbeidsliv. Foto: StudioVest/NOVA

Den ene av dem er Kåre Hagen. Han ledet Hagenutvalget som la frem utredningen «Innovasjon i omsorg» i 2011. Nå, 12 år etter, har Helsepersonellkommisjonen lagt fram sin rapport, som sier at vi er i stortrøbbel med tanke på tilgang til kompetanse og fagfolk i helsevesenet om kort tid, om vi ikke tar tak umiddelbart. Hagen vil snakke om hva som har skjedd siden 2011, og hva han mener må skje i årene fremover.

I tillegg kommer Erik Lerdahl. Han er professor i kreativitet og innovasjon, og underviser blant annet i innovasjonsmetodikk. Det vil si nye måter å arbeide sammen på, for å sørge for at nyttige ideer som folk sitter inne med, skal komme frem og bli tatt i bruk.

PROFESSOR I KREATIVITET: Erik Lerdahl var landets første professor i kreativitet. Nå kommer han til Støren for å lære bort effektive metoder for å finne gode løsninger sammen. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

- Dette blir utrolig spennende, jeg gleder meg. Og jeg har stor tro på at vi skal klare å løse utfordringene vi står overfor, bare vi sørger for å dra lasset i samme retning, sier Tofte og opplyser at arrangementet ligger på nettsidene til Støren kulturhus og billetter kan kjøpes der.