Ribbe er det flest skal spise til jul i år. Foto: matprat

– Myten om at barn ikke liker tradisjonell julemat, blir ifølge årets juleundersøkelse motbevist: Kun fire prosent oppgir at barna deres ikke liker julemat – like mange som liker lutefisk, forteller MatPrat sin prosjektansvarlige for barn og unge, Ragnhild Kolvereid.

Ribbe på topp

Ribbe er den mest populære juleretten blant barn i Norge, og også de er opptatt av at svoren skal bli like sprø som i fjor. Her er ti spørsmål og svar som sikrer at barna, og resten av familien, blir fornøyd med årets juleribbe.

– Barna våre følger de samme skillelinjene som oss voksne: ungene i vest foretrekker pinnekjøtt, mens ribba er favoritten på Østlandet, forklarer Ragnhild.

– Mange foreldre kan oppleve at jula er slitsom og stressende, men det trenger den ikke være. Involver barna i matlagingen og få flere matglade i familien med gode kjøkkenferdigheter å spille på, foreslår Ragnhild.

Ikke glem desserten!

Uansett om barna liker pinner, ribbe eller begge, så er det ingen tvil om at det er riskrem som er favorittdesserten: 38 prosent av norske familier avslutter festmåltidet med denne juleklassikeren.

Riskrem er favoritten. Foto: matstart.no

– Husk at barne også kan lage riskremen! De får mer ut av måltidet om du inkluderer de i matlagingen, og vil de også bidra litt til nyttårsforberedelsene, kan de lage panna cotta til hele familien, sier Ragnhild.

Restemat til slutt – mye moro i romjula

Om det blir kaldt vær, men lite snø kan romjula blir litt kjedelig for de minste. Da kan det å inkludere barna i restematlaging være en god ide.

– Å lage artige restematoppskrifter, som for eksempel digge restewraps med ribbe eller pinnekjøtt, kan være en flott romjulsaktivitet og hjelpe med å redusere matsvinn, mener Ragnhild.