Lokale jubilanter:

onsdag 15.05

85 år

Inger Grete Forodden - Budalen

Ingrid Helene Sandberg - Budalen

75 år

Kari Annie Røsbjørgen - Støren

60 år

Rolf Haukdal - Soknedal

50 år

Siri Garli - Soknedal

30 år

Emilie Dalbakk Kviseth - Singsås

Fødselsdager:

I dag fyller billedkunstner Mai Bente Bonnevie 88 år, jazzvokalist Karin Krog 87 år, musiker og plateprodusent Svein Gundersen 75 år, komponist og musiker Mike Oldfield 71 år, prest og forfatter Einar Gelius 65 år, forfatter, dikter og skrivepedagog Gro Dahle 62 år, jazzmusiker Birger Carlsen 61 år, forfatter Levi Henriksen 60 år, sjakkspiller og tidl. fotballspiller Simen Agdestein 57 år, programleder og politiker Gaute Grøtta Grav 45 år, hestesportutøver Zara Tindall (f. Phillips) 43 år, tidl. klima- og miljøminister (V) Sveinung Rotevatn 37 år, og tidl. skiskytter Synnøve Solemdal er 35 år i dag.

Navnedag:

Hallvard og Halvor har navnedag i dag (kilde: Almanakkforlaget). Hallvard, fra norrøne Hallvarðr, er sammensatt av «steinhelle» og et ledd som betyr «vokter, vern». Halvor er en nyere form av Hallvard, kjent fra 1300-tallet, ifølge Store norske leksikon.

Dagens sitat:

Jeg er ikke prinsipielt imot TV. Jeg bare venter på et bedre program.

Bergljot Hobæk Haff, norsk forfatter

Det hendte på denne dag:

1886: Dikteren Emily Dickinson døde i fødebyen Amherst i Massachusetts, 55 år gammel. Dickinson tilbrakte mesteparten av livet i den lille byen. Hun skal ha vært en sky natur som nødig forlot huset, men som til gjengjeld levde ut sterke pasjoner i ensomhet. Få kjente til at hun skrev, og bare et titall av diktene hennes ble publisert i hennes egen levetid. Det vakte derfor stor forundring da det etter hennes død viste seg at hun hadde etterlatt nesten 1800 dikt. Den første samlede utgaven av verkene hennes kom i 1955. Emily Dickinson regnes som en av de fremste lyrikerne i amerikansk litteratur. Hjemmet hennes i Amherst, der de 1800 diktene ble funnet på soverommet, er i dag museum.

1940: Verdens første McDonald’s-restaurant åpnet i byen San Bernardino i California. Innehaverne var de skotskættede brødrene Rickard og Maurice McDonald. Restauranten het opprinnelig «McDonald’s Famous Barbeque» og hadde for det meste grillretter på menyen. Etter noen års drift innså brødrene at det meste av restaurantens inntekter kom fra salg av hamburgere. I 1948 la de derfor om menyen og omdøpte restauranten til «McDonald’s». Den første franchise-restauranten dukket opp i 1953. Riktig fart i sakene ble det først fra 1954, da den forhenværende milkshakemaskinselgeren Ray Kroc sluttet seg til selskapet. Den driftige Kroc utviklet McDonald’s-konseptet til en kjede som dekket hele USA. Kroc hadde usvikelig tro på verdien av reklame. Hans motto var, med en vri på et sitat av Henry Ford: «Early to bed, early to rise, advertise, advertise, advertise.»

1974: Palestinske terrorister drepte minst 25 mennesker, de fleste av dem skoleelever, i den israelske byen Ma’alot. Et hundretall ungdommer var på skoletur til byen, da bygningen de sov i ble angrepet av tre terrorister fra Demokratisk front for frigjøring av Palestina. Terroristene tok ca. 85 av ungdommene og flere lærere som gisler og krevde løslatelse av politiske fanger i bytte for gislenes liv. Etter at forhandlingene mellom gisseltagerne og israelske myndigheter var brutt sammen, ga forsvarsminister Moshe Dayan ordre om at bygningen skulle stormes. Terroristene svarte med å skyte gisler fortløpende, inntil de selv ble skutt av israelske spesialstyrker. Dagen etter gjengjeldte Israels flyvåpen udåden ved å bombe palestinske flyktningleirer i Libanon.