– Selv om 2024 startet med en balanse mellom tilbud og etterspørsel, ser vi en prisøkning over hele landet på hele porteføljen vår, som består av 17.000 utleieenheter, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren i en pressemelding.

Når prisene stiger til tross for god balanse mellom tilbud og etterspørsel, skyldes dette andre faktorer som dyrtid, inflasjon, høy rente og eiendomsskatt, påpeker direktøren.

– Vi har tidligere tatt til orde for at det haster å justere formuesskatten nok ned til at det lønner seg å leie ut. I pressede områder, spesielt i Oslo, må det legges til rette for at nybyggingen kommer i gang. Hovedstaden har stort behov for små leiligheter, sier Carlsen.

Får allerede studenthenvendelser

I hovedstaden økte leieprisene for alle boligtyper med 6 prosent sammenlignet med i februar i fjor, mens i Asker og Bærum økte prisene med 3,7 prosent.

I Bergen er også byggingen av nye boliger lav for tiden. Leieprisene for toromsleiligheter i Utleiemeglerens portefølje i Bergen økte med 7,2 prosent i februar.

– Det er vanlig at leiemarkedet roer seg litt ned i tiden rundt påske, før aktiviteten tar seg kraftig opp igjen i løpet av våren og fram mot høysesongen om sommeren. På samme måte som i fjor, begynte vi allerede i januar å få en rekke henvendelser fra studenter som ønsker å leie bolig fra semesterstart til høsten, sier daglig leder i Utleiemegleren Bergen Sentrum, Eirik Hove, i pressemeldingen.

12 prosent økning i Kristiansand

I Stavanger økte leieprisene for alle boligtyper med 4,8 prosent sammenlignet med februar i 2023, mens i Trondheim økte prisene med 7,8 prosent.

Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Kristiansand og Agder økte med hele 12,2 prosent sammenlignet med februar i fjor.

– Det er dessverre for lite eneboliger og rekkehus i markedet, mens hybler og bofellesskap er det per i dag for mange av, sier daglig leder Tor-Gunnar Albert i Utleiemegleren Kristiansand i pressemeldingen.