Hun var sterkest på oppløpet og slo svenskene Linn Svahn og Emma Ribom. Det var svært jevnt, men Skistad ble pekt ut som vinner.

Det var Skistads sjette sprintseier i verdenscupen og hennes første i vinter. Ribom hadde vunnet sesongens to første i Ruka og Östersund. Der var Skistad på pallen begge ganger.

Fredag sto hun endelig øverst på pallen igjen, slik hun ofte gjorde de siste månedene av forrige sesong.

– Det er morsomt å vinne i Trondheim og ha et så bra publikum. Og så var det på tide å få svenskene ned fra førsteplassen. Det smaker utrolig godt, sa Skistad til NTB etter triumfen.

Konnerud-løperens disponering i finalen imponerte NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

– Et imponerende oppløp. Hun var i bedre posisjoner hele veien, sa hun.

Slet i prologen

Skistad kom seg videre på tid fra et svært tøft semifinaleheat. Der kjempet hun mot svensketrioen Ribom, Svahn og Maja Dahlqvist samt Sveits-profilen Nadine Fähndrich.

Målfoto måtte til for å skille Ribom, Svahn og Skistad. Dermed måtte Norges fremste sprinter vente og se om tiden var god nok. Skistad hadde hundredelene på sin side.

– Jeg var litt heldig i semien. Både der og i finalen gjorde jeg litt feil i siste sving, erkjente Skistad etter rennet.

Lotta Udnes Weng var Norges andre løper i finalen. Også hun kom seg dit på tid.

Tidligere på dagen trøblet Skistad i prologen. Hun gikk ut tidlig i snødrevet og var over sju sekunder bak kvalifiseringsvinner Linn Svahn. Det holdt til en 21.-plass.

I utslagsrundene slo Skistad kraftig tilbake. Under pallseremonien buet de norske tilskuere på Svahn og Ribom.

– Jeg er blitt buet på i Falun selv. Det er fint å ha et publikum som var på mitt lag i dag. Slikt liker jeg, sa Skistad om episoden.

Prøve-VM

Norge fikk med seks løpere til kvartfinalene. Der røk Maria Hartz Melling, Anne Kjersti Kalvå og Ane Appelkvist Stenseth ut.

I semifinalen forsvant også Mathilde Myhrvold.

Som arrangørland kunne Norge stille med hele tolv løpere til start. Det er dobbelt så mange laget vanligvis har i verdenscupen.

Disse ble slått ut i prologen: 33) Kristin Austgulen Fosnæs, 34) Anna Svendsen, 37) Margrethe Røssum Dyrhovd, 38) Helene Ekrheim Haugen, 41) Julie Bjervig Drivenes, 45) Milla Grosberghaugen Andreassen.

I 2025 blir det ski-VM i Trondheim. Helgens renn er viktig testkjøring for arrangøren. Skistad legger ikke vekt på hva fredagens seier betyr opp mot det som skal skje samme sted om 15 måneder.

– Dette har ikke så mye å si. Jeg håper å være enda sterkere om ett år, sa hun til NRK.