Iivo Niskanen, Martin Løwstrøm Nyenget og Didrik Tønseth hadde bare sekunder mellom seg i kampen om førsteplassen, men fra startnummer 70 leverte Klæbo en fart ingen kunne matche.

Trønderen var i mål 22 sekunder foran Niskanen. Nyenget tok tredjeplassen, mens Tønseth havnet like utenfor pallen.

– Jeg vet ikke om jeg har vært bedre enn jeg har vært nå. De siste ukene har det virkelig gått på skinner. Det er klart at jeg ikke hadde noe imot at vi skulle holdt på med verdenscup i noen uker til, men det skal bli godt med en pause også, sa Klæbo til Viaplay etter rennet.

Mens konkurrentene la seg ned i utmattelse i målområdet, spaserte Klæbo rolig over målstreken til en overlegen seier.

– Det var ikke enkelt, men det går godt om dagen. Jeg kunne gått fortere på oppløpet, men jeg fikk høre i siste bakken at jeg ledet med 20 sekunder, sa 27-åringen.

Tungt føre

Snøvær og nullføre bød på tøffe forhold i sesongens nest siste verdenscuprenn. Henrik Dønnestad var blant dem som håndterte forholdene best og satt tidlig standarden i mål.

Han måtte likevel se seg slått av tre lagkamerater og Niskanen.

Tidligere lørdag stakk Kerttu Niskanen av med seieren på samme distanse for kvinnene. Lillebror Niskanen kunne sikre familiedominans i Falun, men måtte nøye seg med 2.-plass.

Harald Østberg Amundsen kunne med pallplass i lørdagens renn ha sikret seg seieren i verdenscupen sammenlagt. Han kom til start med en ledelse på 143 poeng ned til Klæbo.

Leder fortsatt

25-åringen fikk det tøft på kladdeføret og ble bare nummer åtte. Amundsen hadde tatt sammenlagtseieren hvis han ikke tapte mer enn 13 poeng til Klæbo på 10-kilometeren.

Han leder med 112 poeng før søndagens renn, og det skal med andre ord mye til for at han ikke ender opp som verdenscupvinner.

– Det var tøft i dag. Åttendeplass til slutt er helt medium, men det er vanskelig å gjøre noe med Johannes. Jeg vet ikke hva han er laget av, sa Amundsen til Viaplay.

Fredag var det Klæbo som var raskest på sprinten. Trønderen hadde allerede før rennet sikret seg sammenlagtseieren i sprintcupen.

Lørdag avslutter langrennseliten verdenscupsesongen med 20 kilometer fellesstart.