Trump, som trolig blir Republikanernes presidentkandidat, sier det nå er lovlig med abort der det er juridisk ønsket, og at delstatene må få bestemme selv hva de vil skal gjelde hos seg.

– Delstatene bør avgjøre det gjennom avstemning eller lovgivning, kanskje begge deler, sier han og tilføyer at det uansett må være opp til statene selv å bestemme.

Ekspresidenten avviser dermed ideen om å innføre et abortforbud i USA på føderalt nivå. Det blir utvilsomt mottatt med skuffelse blant enkelte religiøse og konservative støttespillere av Trump, som hadde håpet han ville jobbe for en nasjonal abortlov ved en eventuell retur til Washington.

– Husk at vi må vinne valget

– Du må følge hjertet ditt i denne saken. Men husk, vi må også vinne valg for å gjenopprette kulturen og faktisk redde landet vårt, som for tiden er en nasjon i forfall, sier Trump.

Ekspresidenten tok imidlertid æren for høyesterettsavgjørelsen fra 2022 som vraket den føderale retten til selvbestemt abort i USA, kjent som Roe v. Wade-kjennelsen. Han hevder det kun var mulig fordi han hadde utpekt nye konservative dommere til høyesterett da han var president.

Kjennelsen utløste raseri blant mange amerikanere, og saken ble utpekt som en årsak til republikanernes overraskende dårlige mellomvalg samme år.

Viktig kampsak

Abortsaken er et viktig tema i det kommende valget i USA, der Trump håper å gjøre comeback i Det hvite hus.

Trumps motkandidat president Joe Biden, som er katolsk, har hele tiden stått fast på sin støtte til amerikanske abortrettigheter. Biden har gjentatte ganger sagt at dersom kongressen prøver å innføre et nasjonalt forbud, vil han legge ned veto.

Etter Trumps tale sa Biden at Trump nå er ute og ror for å begrense skaden hans abortstandpunkt forårsaker.

– Trump ror. Han er bekymret for at velgerne i 2024 skal holde ham ansvarlig for å ha vraket Roe v. Wade. Men jeg har en nyhet å komme med: Det kommer de til å gjøre, sa Biden.

Ammar Moussa i Bidens valgkampstab viser til at Trump hittil har støttet alle vedtak om abortforbud.

– Donald Trump støtter hvert eneste abortforbud i delstatene, inkludert abortforbud uten unntak. Og han skryter av sin rolle med å skape dette helvetesbildet, sier Moussa.

Unngår debatten

Siden han kunngjorde sin intensjon om å søke gjenvalg i slutten av 2022, har Trump stort sett unngått temaet abort.

Han har ikke villet si etter hvor mange uker av svangerskapet han selv ønsker et abortforbud. Han har imidlertid gjentatt tidligere kommentarer om at han støtter abortrettigheter i tilfeller av voldtekt, incest og ved fare for morens liv.

Trump har også gjentatt sin støtte til prøverørsbehandling etter at også det ble dratt inn i abortsaken tidligere i år, da en kjennelse i Alabama ga ubefruktede egg ved prøverørsbehandling samme rettigheter som barn.

For selv om amerikanere ofte aksepterer restriksjoner på abort etter første trimester i svangerskapet, viser meningsmålinger også at et betydelig flertall er tilhengere av at avgjørelser om abort tas av kvinnen selv og hennes leger, og ikke av myndighetene.

En av republikanernes politiske rådgivere, Jeanette Hoffman, sier Trump ikke lenger har noe å hente på å støtte et nasjonalt abortforbud.

– Da vil han miste støtte fra mange velgere i viktige vippestater, sier hun.