Søndag ble 31 premature babyer evakuert fra Shifa-sykehuset, som nå ligger midt i en krigssone.

Operasjonen ble gjennomført under det som beskrives som ekstremt farlige forhold, i et samarbeid mellom palestinsk Røde Halvmåne, helsemyndigheter, sykehusansatte og FN-organisasjonene Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO), UNRWA, OCHA og UNMAS.

Shifa-sykehuset er omringet av israelske stridsvogner, og israelske soldater har også inntatt sykehuset.

Krysset grensa

Den egyptiske TV-stasjonen Al Qahera sendte direkte da de første babyene ble fraktet over grensa i Rafah mandag.

Ifølge egyptiske medier ankom 29 premature babyer, men Palestinsk Røde Halvmåne opplyser at det er snakk om 28.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser mandag ettermiddag at de tre siste babyene fortsatt befinner seg inne på Gazastripen der de får behandling på Emarati-sykehuset, som ligger sør i enklaven.

Ikke nok kuvøser

Ikke alle de evakuerte babyene kan behandles på det nærmeste sykehuset i Egypt, som ligger i El-Arish rundt 45 kilometer fra grensa til Gaza.

– De har ikke mange nok kuvøser på sykehuset i El-Arish, og noen av babyene må derfor overføres til Ismailia eller Kairo, sier en kilde.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus betegnet søndag babyene som «svært syke», noe som også bekreftes av Palestinsk Røde Halvmåne.

Syke og alene

– Alle disse babyene kjemper mot alvorlige infeksjoner som følge av mangel på medisiner, og at det har vært umulig å beskytte dem mot infeksjoner på Shifa-sykehuset, heter det i en uttalelse fra Røde Halvmåne.

Ingen av de premature babyene har ifølge WHO følge av foreldre eller andre slektninger, fordi helsemyndighetene i Gaza ikke greide å få kontakt med dem i krigskaoset som råder.