– Vi er godt forberedt. Vi er kjent med at slikt vær er utfordrende og kan skape store konsekvenser. Vi greier ikke å unngå alle konsekvenser, men det gjøres tiltak for å være så godt forberedt som mulig, sier fylkesberedskapssjef Stine Sætre ved Statsforvalteren i Møre og Romsdal til NTB.

De har hatt møte med alle kommunene i fylket og fått ferske oppdateringer fra Meteorologisk institutt.

Ekstremværet Ingunn er ventet å treffe kysten av fylket i løpet av ettermiddagen.

– Det kan gjøre stor skade på vår infrastruktur, kraftforsyning og veinett. Det kan være farlig å ferdes ute, og vi oppfordrer alle om å unngå unødig ferdsel utendørs, sier Sætre.

Trøndelag forbereder seg

Ingunn skal trekke seg oppover kysten utover ettermiddagen og kvelden. Rundt klokken 19 er den ventet å herje i deler av Trøndelag.

Også der er det høy møtevirksomhet med kommunene, meteorologene og andre instanser for å få et felles situasjonsbilde, forklarer fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar hos Statsforvalteren i Trøndelag.

– Vi vil jo følge nøye med på hvordan det slår an i Møre og Romsdal først, så vil det kanskje kunne gi noen indikasjoner på situasjonen vår på utover kvelden, sier han til NTB.

På statsforvalterkontoret har de allerede besluttet å selv ta hjemmekontor torsdag.

– Jeg har inntrykk av at kommunene er veldig på, det samme gjelder redningsetatene. Det er mye eposter og møter i dag, og jeg tror fylket er godt forberedt.

– Noen vil få det røft

Ingunn skal deretter bevege seg videre nordover og er ventet å treffe Helgelandskysten i Nordland utpå kvelden. Farevarselet ble onsdag formiddag oppjustert ettersom uværet vil bevege seg lenger nord enn antatt. Lofoten antas også å bli berørt i morgentimene torsdag.

I Nordland er det satt inn flere tiltak. Politiets operasjonssentral er bemannet opp og beredskapsressurser er flyttet på, forklarer fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru hos Statsforvalteren i Nordland.

– Været vil slå ulikt ut i ulike deler av fylket. Det er viktig at kommunene gjør lokale vurderinger. Noen vil få det røft, mens andre får en grei vinterdag, sier Jordbu til NTB.

Han ber folk om å gjøre sine forberedelser i god tid før uværet slår inn for alvor. Man bør ikke springe ut først i natt for å sikre løse gjenstander.

– Vi har forberedt oss så godt vi kan. Så må vi la stormen passere, rydde opp etterpå og håndtere det som kommer.