– Den siste tiden har vært preget av sprengkulde i store deler av landet. Nå skjer det en endring. Det blir gradvis mildvær, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun forteller at det før helgen kommer et kraftig lavtrykk fra vest som fører til både vind og nedbør.

– Dette gjelder spesielt på Vestlandet. Der kan man vente seg mildvær og regn i en uke. Det blir nedbør mange dager, og i helgen kan det komme over 100 millimeter på ett døgn. Det blir verst på lørdag, sier Nilssen.

Atmosfærisk elv

Lavtrykket som treffer Norge, kalles en atmosfærisk elv. Atmosfæriske elver er varm, fuktig luft fra Atlanterhavet som fraktes ved hjelp av kraftige vinder i atmosfæren. Når luftmassene kommer til Norge, fører fjellene til at vanndampen blir omgjort til regn.

Lavtrykket bringer også med seg en værsirkulasjon som vil gi skikkelig mildvær.

– Det blir mye ustabilt vær på Vestlandet i neste uke. Østafjells kan det bli nokså greit og mer stabilt, sier Nilssen.

– Vi utelukker ikke at det kan komme farevarsel om underkjølt regn flere steder. Dette kan bli aktuelt fra fredag av og inn i helgen, sier hun.

Østlandet værvinner

På Østlandet vil temperaturene stige, og særlig fra og med fredag kan det bli temperaturer på plussiden. Det er ikke ventet mye regn, forteller meteorologen.

– Det er størst sjanse for sol Østafjells. Det blir ikke sol hele tiden, men den kan titte fram lørdag og søndag, sier Nilssen.

Sørlandet får lignende vær som Østlandet.

– Ut fra det vi vet om nedbør, er det Østlandet som stikker av med det beste været i helgen, sier hun.

Mildvær i nord

Temperaturene i nord blir også høyere enn den sprengkulden som har vært.

– Fra fredag ser det ut til å bli gradvis mildere i Nord-Norge. Det blir en del vind i perioder, sier meteorologen.

– Sør for Vestfjorden kan det bli regn. Lenger nord kommer nedbøren i form av sludd og snø. I Tromsø blir det hvit nedbør, sier hun.

– Trøndelag får noe av det samme som Vestlandet. På fredag kommer temperaturene opp på plussiden. Nedbøren kan først komme i form av snø, før den går over til regn, sier Nilssen.