Mens Ingunn raste fra seg i Midt-Norge onsdag kveld og natt til torsdag, er det Nordland og Troms som har fått kjenne på uværets raseri torsdag.

Ekstremværet førte til orkan i Trøndelag natt til torsdag, der flere hus mistet takplater, stoppet avisdistribusjon i Trøndelag og Møre og Romsdal, stoppet togtrafikk og fergeavganger, og tok strømmen for 9000 kunder i Trøndelag torsdag morgen.

På målestasjonen Sklinna fyr i Leka ble det målt vindkast på 51,5 meter i sekundet natt til torsdag. Det tilsvarer 185 kilometer i timen.

I Rogaland ble helikoptertrafikken til Nordsjøen stoppet.

Nødvarsel fra politiet

Utover dagen torsdag var det Nordland og etter hvert Troms som fikk merke Ingunns vrede. Skoler ble stengt for dagen, busstrafikk ble innstilt og flytrafikken stanset. Over 3000 husholdninger mistet strømmen i Nordland torsdag morgen.

Både i Bodø, Harstad og Tromsø ble det meldt om takplater og bygningsmasse på avveie i vindkastene, og politiet i både Nordland og Troms sendte ut nødvarsel til innbyggernes mobiltelefoner med oppfordring til å holde seg innendørs.

I Bodø ble deler av sentrum stengt etter at vinduer fra hotellet Radisson Blue i havneområdet løsnet i den kraftige vinden. Også moloen i Bodø ble avstengt.

I Vefsn ble taket til Helgeland folkehøgskole tatt av vinden og havnet midt på E6. Veien er stengt inntil videre.

Som om ikke dette var nok er det varslet kraftig snøvær på Helgeland fredag. Det ventes mellom 30 og 50 centimeter med snø i løpet av et døgn. Fredag kveld vil det også blåse opp som vil gi kraftig snøfokk i enkelte fjelloverganger.

Rød beredskap på UNN Harstad

Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad innførte først gul beredskap og avlyste alle timeavtaler ut dagen etter at takplater fra sykehuset løsnet.

Deretter ble det innført rød beredskap etter at bygningsmassen hadde fått større skader enn først antatt, og politiet innførte sperringer i området på grunn av farepotensialet.

Ansatte ved sykehuset er bedt om å bli værende på sykehuset så lenge situasjonen er uavklart.

Troms politidistrikt har også sendt ut nødvarsel til befolkningen i Harstad og advarer mot at det er mye bygningsmasse på avveie i sentrum, og at man bør oppholde seg innendørs inntil videre.

Krisestab ved UNN Tromsø

Også ved UNN i Tromsø er området rundt sykehuset avsperret etter at flyvende bygningsmasse traff sykehuset. Det er satt kriseledelse ved sykehuset. Veggplater fra Hålogalandshallen ble også tatt av vinden i Troms.

I Lofoten er europavei 10 mellom Tjeldsund bru og Kåringen, samt E6 Gratangsfjellet og E10 Herjangsfjellet i Ofoten, stengt på grunn av snøbyger og kraftige vindkast.

Rundt 9800 strømkunder er ifølge NRK uten strøm i Nordre Hålogaland. Ytre kyststrøm utenfor Harstad, som Grytøya, Bjarkøy og Kasfjord er uten strøm. Også deler av Ibestad, Tjeldsund og Evenes er rammet.

Nettselskapet Noranett har måttet trekke inn alle sine montører fra arbeid ute i felten fordi det er livsfarlig å være ute.

Treffer Finnmark

Uværet fortsetter torsdag ettermiddag videre nordover, og vil treffe Finnmark for alvor i løpet av ettermiddagen. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for fylket.

Fra rundt klokken 15 blåser det kraftig opp langs kysten, og det er ventet lokalt kraftige vindkast på 35–38 meter per sekund fra nordvest, og opp til full storm på kysten, samt vindkast på 27–29 meter per sekund i indre strøk.

Flere steder i Finnmark vil bli berørt, og også befolkningen helt nord i landet bes sikre gjenstander og holde seg innendørs.