Allerede på andrerunden satte Andersson opp tempoet og tok teten. Flere løpere forsøkte å følge tempoet, men det var ingen som var i nærheten av å følge svensken.

Tempoet holdt til slutt til en overlegen seier, 15,2 sekunder foran andreplassen.

Astrid Øyre Slind og Heidi Weng hang med i gruppen bak, og i mål sikret Weng tredjeplassen bak Andersson og amerikanske Jessie Diggins.

– Det hadde jeg ikke trodd da jeg var ute på klassiskdelen. Jeg fikk ikke til å gå avslappet i klassisk, men så kom skøytingen, og jeg hadde så fantastiske ski. Da tenkte jeg at jeg kunne redde dagen her, sa Weng til NRK.

Svenskene hadde stang ut i verdenscuprennene på hjemmebane sist helg. Søndag ble Andersson beste svenske på en niendeplass på 10-kilometeren, men lørdag var hun tilbake på topp.

– Dette kjennes ut som en revansje etter det som skjedde sist helg. Det er fint å få en forsmak på det som venter i 2025, sa Andersson til NTB og andre medier.

God sesongstart

32-åringen gikk inn til andreplass på 10-kilometeren i Östersund sist helg og fulgte opp med sin andre strake pallplass lørdag.

Helt siden et fall på glattisen i 2022 har Weng slitt med store hodesmerter. Denne sesongen ser ting lysere ut og hun har fått en solid start på sesongen.

Slind gikk til slutt i mål som nummer fem. Hun har slitt med sykdom den siste tiden og sto over rennene i Östersund.

Kristin Austgulen Fosnæs gikk inn til en tiendeplass.

Margrethe Bergane imponerte på klassiskdelen, men fikk løpet spolert ved skibyttet. 22-åringen brukte godt over minuttet på å få på seg skøyteskiene. Hun endte til slutt som nummer 27.

Brøt

Lotta Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå greide ikke å henge med på hardkjøret og havnet tidlig langt bak i feltet. Sistnevnte brøt løpet før skibyttet.

– Jeg syns ingenting fungerer, jeg klarer ikke å ta i. Da var det ikke noe vits i å pushe det noe mer i dag. Jeg vet ikke hva som var galt, jeg klarer ikke gå like fort på ski enda som det jeg gjorde i fjor. Det er en dårlig følelse, sa Kalvå til NRK.

Herrene skal ut i samme øvelse kl. 13.15. Søndag konkurrerer begge klasser i 10 kilometer klassisk.