Trafikken i dag har gått fint, og dagen gikk bedre enn ventet, konkluderer trafikkoperatørene.

– Det har ikke vært kø, men litt tett trafikk, sier trafikkoperatør Mette Brunæs i Vegtrafikksentralen øst.

Det samme sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Vegtrafikksentralen vest.

– Det har i all hovedsak gått bra. Det kan jo komme mer utover dagen, men egentlig tror jeg vi er over det verste, sier han.

Kolonnekjøringen på Haukelifjell gjelder ikke lenger, men tunglast som skal over Hardangervidda bør kjøre med kjetting, er beskjeden fra Vegvesenet.

Heller ikke i Nord-Norge har det vært travelt på veiene.

– Vi har egentlig fått veldig lite henvendelser. Forholdene er ganske greie, og vi har ikke noe ekstremvær her nå, sier trafikkoperatør Ronja Aanes i Vegtrafikksentralen nord.

– Vær forberedt på forsinkelser

Tall fra de siste to årene viser at onsdag i påskeuka, samt 1. påskedag, er dagene med størst fare for forsinkelser på veiene.

– Begge dagene er det størst forsinkelse midt på dagen, rundt klokken 12 til 14. Venter du med å reise til klokken 16 på onsdagen, kan du sannsynligvis kjøre køfritt de fleste steder, råder avdelingsdirektør Nils Karbø i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Kjører du midt på dagen, må du være forberedt på forsinkelser, særlig rundt de store byene og på de mest populære strekningene og fjellovergangene, tilføyer Karbø.

Han sier imidlertid at forsinkelser i påsken primært er et fenomen i Sør-Norge. I Midt- og Nord-Norge viser tidligere tall ingen forsinkelser disse dagene.

Trafikkert ut av byen

Foreløpig lover føret godt for dem som skal legge ut på veien i løpet av dagen.

– På hovedveiene er det stort sett bart og vått, men det kan være enkelte glatte partier. Likevel ser det ut som at føret er ganske greit, sier trafikkoperatør Brunæs.

Hun sier det er ventet mest trafikk på de store utfartsårene E6 nordover mot Lillehammer fra Oslo, Sollihøgda og Hønefoss og på E18 mot Drammen.

– Det er fordi folk skal til fjells, sier hun.

Husk vinterdekk

Føret ser også bra ut på de store fjellovergangene i Sør-Norge. Politiet oppfordrer imidlertid folk til å sørge for at bilen er godt skodd for føret og til å ta seg god tid på vei til hytta og påskefjellet.

– Det er viktig å holde god avstand på veien og ta tiden til hjelp. Unngår vi stress, kan vi slippe kollisjoner, sier operasjonsleder Inge Landsrød i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Vi vet ikke hvor glatt det blir, men det virker foreløpig greit, så får vi håpe at det går bra for alle som skal farte av sted i dag, sier han.

Fortsatt vinterføre

Selv om våren begynner å vise sine første tegn rundt omkring i Norge, er det viktig å huske at det fortsatt er vinterføre flere steder, understreker Statens vegvesen.

– Selv om det er bare og tørre veier i lavtliggende strøk, er det gjerne snø og vinterføre på fjelloverganger og i høyere strøk, sier Karbø og legger til:

– Vent til over påske med dekkskifte, sørg for at bilen har full tank eller fullt batteri og ta med ekstra klær, mat og drikke. Dette er særlig viktig hvis du skal over fjellet.

Også Røde Kors oppfordrer påskebilister til trygg kjøring og til å vise hensyn i trafikken.

– Sett sikkerheten først, beregn god tid, kjør etter forholdene og vis hensyn til andre trafikanter slik at alle kommer seg trygt fram, er oppfordringen fra Roy Worum i Røde Kors Hjelpekorps.