Det er bekreftet av Norges Skiforbund torsdag.

Som følge av de økonomiske utfordringene skiforbundet står i, var det tidligere kommunisert at kun løpere som tilhører såkalt rød gruppe i verdenscupen ville få muligheten til å reise til Nord-Amerika.

Hvem som til enhver tid tilhører denne gruppen bestemmes av de aktives resultater i verdenscupen det siste kalenderåret. Det betyr blant annet at regjerende verdenscupvinner Tiril Udnes Weng, som har slitt med sykdom i vinter, hadde falt utenfor.

Nes-jenta er imidlertid med i uttaket som kom torsdag.

– Hun var sammenlagt den beste kvinnelige løperen i verden sist sesong. I vinter har hun hatt det litt trøblete. Vi mener at med hennes meritter fra sist vinter, med VM-medalje, er det viktig at hun er med, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

Han utdyper:

– Vi trenger henne der. Vi har ikke så mange andre på start, og derfor er vi glad for at hun har vist formstigning.

Ekspert forstår uttaket

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad sier følgende om uttaket:

– Jeg synes det ser ut som det helt rette uttaket. Alle de som skal gå renn i Canada og USA har gått gode renn i nyere tid, kanskje med unntak av Didrik Tønseth. Jeg ser ikke helt hvem som skal være forbigått.

Jan Thomas Jenssen er blant dem som har gitt uttrykk for at han er skuffet over å ikke få sjansen i Nord-Amerika. Skinstad kan ikke se at trønderen har grunn til å være misfornøyd med uttaket.

– Da foreslår jeg at Jan Thomas Jenssen konsentrerer seg om å gå gå litt fortere på ski, sier eksperten.

Han forstår heller ikke kritikken den canadiske langrennseksperten Devon Kershaw har reist rundt at Norge ikke sender full tropp til Nord-Amerika.

– Såvidt jeg kan se sender Norge den største troppen av alle, foruten USA og Canada selv, sier Skinstad.

Trenger hvile

Plass i troppen ble det ikke til Margrethe Bergane og Kristin Austgulen Fosnæs, som begge har gått mye verdenscup i vinter.

– De har konkurrert vesentlig oftene enn det som var planlagt for sesongen startet. Margrethe vil nå få bra matching i U23-VM. Kristin er den som har gått flest skirenn av jentene i vinter. Hun trenger å få trent og få roet ned, sier Aune.

Han forstår at enkelte på herresiden i norsk langrenn er skuffet over å ikke få sjansen i USA og Canada til tross for solide resultater i vinter. Den norske troppen for menn er mindre enn normalt og er begrenset til løpere i den nevnte røde gruppen.

– Selvfølgelig forstår jeg det. Dette har vi samtidig omtalt i forholdsvis stor grad tidligere. Jeg har ingen problemer med å se at enkelte kan være skuffet, men det ligger en helhetsvurdering bak, sier landslagssjefen.

Theodorsen sliter

På kvinnesiden er ikke Silje Theodorsen helt frisk fra sykdom. Hun reiser derfor ikke til Nord-Amerika.

Canmore er første stopp når langrennssirkuset krysser Atlanterhavet. Deretter er det renn i den amerikanske storbyen Minneapolis. Første til siste renn går mellom 9. og 18. februar.

Slik er den norske troppen:

Kvinner: Kristine Stavås Skistad (Konnerud IL), Mathilde Myhrvold (Vind IL), Lotta Udnes Weng (Nes Ski), Tiril Udnes Weng (Nes Ski), Anne Kjersti Kalvå (Lundamo IL), Astrid Øyre Slind (Oppdal IL), Heidi Weng (IL BUL).

Menn: Simen Hegstad Krüger (Lyn Ski), Didrik Tønseth (Byåsen IL), Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer SK), Pål Golberg (Gol IL), Erik Valnes (Bardufoss og Omegn IF), Johannes HøsflotKlæbo (Byåsen IL), Harald Østberg Amundsen (Asker SK), Even Northug (Strindheim IL), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer Ski), Ansgar Evensen (Vind IL, Team ELON Innlandet), Mattis Stenshagen (Follebu Skiklubb).