Norges Håndballforbund har svært gode støtteordninger for landslagsaktuelle spillere som blir mødre mens de er aktive.

– Dette er med på å gjøre at spillerne kan få lengre karrierer og oppleve å ha barn samtidig, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

Han kan nesten mønstre en startoppstilling av håndball-mammaer i VM.

– Vi ser at gjennomsnittsalderen på dette landslaget er ganske høy. Det er kanskje litt kjedelig for de yngre som kommer opp, men det er herlig å se at så mange i vår alder er så motiverte og synes det er gøy, sier keeperen Silje Solberg-Østhassel (33) til NTB.

Hun er den ferskeste av seks mødre i VM-troppen. Hun fikk sitt første barn, en datter, i midten av august. Solberg-Østhassel var tilbake i kamp 108 dager etter fødselen.

Best

Tvillingsøster Sanna Solberg-Isaksen (33) ble mamma for første gang i januar.

Hun er glad for at håndballforbundet legger så godt til rette for at spillerne også kan ha med barnepassere tett på troppen i deler av mesterskapene og under andre samlinger.

– Jeg tviler veldig på at noen andre landslag har det slik som oss. Vi er veldig heldig som får ha dem (småbarna) med. Og dersom det ikke hadde vært slik, er jeg faktisk ikke sikker på hva jeg skulle gjort. Det ville ha vært et stort dilemma, sier Solberg-Isaksen.

Hun får se ganske mye til datteren (10 måneder gammel) under VM.

2 x 2

37-åringen Camilla Herrem har to sønner. Den yngste kom til verden i mars.

Stine Ruscetta Skogrand (30) har også to gutter. Den siste ble født i juni i fjor.

– Jeg setter utrolig stor pris på det. Jeg tror det gjør at veldig mange av jentene tenker at det er lettere å holde på landslaget mange år etter at man har fått barn. Det gjør at man trives bedre og har det godt, sier Kari Brattset Dale (32) til NTB om håndballforbundets satsing på mødrene i landslagsdiskusjonen.

Hennes førstefødte, en gutt, så verden for første gang i november i fjor.

Katrine Lunde (43) fikk en datter i 2015.

Norge er tittelforsvarer i VM og vant fjorårets EM selv med tre sentrale spillere ute på grunn av graviditet.

Neste år er OL i Frankrike den store håndballsnakkisen. Norge sikret gull i lekene i 2008 og 2012 og ble bronsevinner i 2016 og 2021.

Etter tre seirer i Stavanger fortsetter det norske laget VM med tre kamper i hovedrunden. Disse spilles i Trondheim onsdag, fredag og søndag.