Erik Valnes og Amundsen representerte Norge i finalen. Der var det ingen som kunne hamle opp med franske Chanavat i idylliske Toblach der solen varmet godt under prologøkten.

Amundsen fikk stavtrøbbel og ble nummer seks. Valnes hang på sin side med i pallkampen, men måtte gi tapt på oppløpet og ble nummer fire.

Han ble spurtslått av Ben Ogden som sikret den siste pallplassen. Jules Chappaz sørget for dobbelt fransk.

– Jeg syns jeg fikk godt betalt i dag. Jeg kunne godt ha røket ut tidligere, men det var litt surt at pallplassen røk der på slutten. Ben Ogden skulle være et greit bytte, men han var sugen på den tredjeplassen, sa Valnes til Viaplay.

Favorittstempel

Amundsen, som ikke først og fremst er kjent som sprinter, seiler opp som en klar kandidat til å vinne Touren sammenlagt.

– Det er en utrolig bra start på touren. Jeg følte jeg var ganske bra med lenge, men så brakk jeg en stav inn i den siste bakken. Jeg tror ikke jeg hadde tatt seieren i dag uansett, sa Amundsen til Viaplay etter rennet.

Amundsen vet selvsagt at han nevnes som kanskje den største sammenlagtfavoritten av dem alle.

– Dette var en bra start. Det er sterkt å være i en finale i en slik rask sprintløype for en med litt seige muskelfibre. Jeg hadde litt flaks i kvartfinalen, men i semifinalen var jeg sterk. Det var dumt med stavbrekket i finalen, men da fikk jeg i hvert fall spart litt krefter, sa Amundsen til NTB.

Norge stilte med hele fem løpere i semifinalene, men Ansgar Evensen, Håvard Solås Taugbøl og Matz William Jenssen måtte takke for seg før finalen.

Golberg røk ut

For Jan Thomas Jenssen sa det stopp i kvartfinalen. Det gjorde det også for Pål Golberg. Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget og Henrik Dønnestad røk ut i prologen.

Fjorårsvinner Johannes Høsflot Klæbo stiller ikke til start til årets Tour de Ski som følge av sykdom. Det gjorde heller ikke Simen Hegstad Krüger eller finske Iivo Niskanen av samme årsak.

Krüger ble nummer to bak Klæbo i fjorårets tour.

Etter renn i Toblach søndag (10 kilometer klassisk), og mandag (20 kilometer jaktstart i fri teknikk), er det to renn i Davos. Deretter avsluttes det hele med to etapper i Val di Fiemme.