«Kannibalstormen» kunne gi Nordlys over hele Norge torsdag kveld, natt til fredag, fredag kveld og natt til lørdag, lød det fra Pål Brekke ved Norsk romsenter til VG.

– For et par dager siden ble tre-fire solstormer slengt ut mot jorden. Nå ser det ut til at solstormen som først ble slengt ut, vil bli tatt igjen av én eller flere solstormer som kommer etter. Og når en solstorm tar igjen en annen, kan den spise opp den, derav kallenavnet «kannibalstorm», forklarte Brekke til avisen.

NRK fortalte at det vil bli mer nordlys utover vinteren.

Dårlig timing

– Dette skjer oftere og oftere akkurat nå fordi vi er på vei inn i en periode der sola er mer og mer aktiv, sier fysiker og vitenskapsformidler Veronica Danielsen på vitensenteret ViteMeir i Kaupanger til NRK.

Men natt til fredag holdt nordlyset seg langt fra Norge.

– Det ser ut som vi er veldig uheldige med tidspunktet for ankomst av «kannibalstormen». Den er estimert til å treffe magnetosfæren midt på lyse dagen i dag her i Norge, egentlig akkurat nå, fortalte Brekke til VG.

Koronahull

Midt på lyse dagen er det dårlige forhold å se nordlys, men om skuelystne er heldige, kan denne typen geostorm vare lenge, kanskje til kveldsmørket er over oss.

Hvis det ikke skjer, kan VG trøste leserne med at et annet fenomen med et annet navn, «koronahull», kan gi oss nordlys fra mandag av.

– «Koronahull» er mørke områder i solens varme atmosfære. Her «spruter» solvinden ut med dobbelt så stor hastighet som fra resten av solskiven, og slike hull roterer inn mot senter av sola og sikter hullet mot oss. Ett par dager senere treffes jorden av denne økningen i solvinden, og det kan føre til kraftig nordlys, forklarer Brekke til avisen.