– Jeg må be deg vente på TV 2s tabelltips, svarer Amankwah trofast på spørsmål om hvordan han tror tabellen ser ut på slutten av den kommende sesongen.

Det er ikke bare lett å få de to TV-ekspertene til å tippe hvem som havner på topp og bunn i Eliteserien. Det skinner likevel gjennom at Bodø/Glimt og Molde er favorittene, med Brann nærmest.

– Jeg er litt spent på om Brann klarer å holde følge med Molde og Glimt. De to lagene har holdt et veldig høyt nivå i sesongoppkjøringen, de har økonomiske ressurser, og de har fått en kamptrening inn mot sesongen som jeg tror er veldig gunstig, og som motiverer spillerne mer enn å fly rundt på Marbella og spille treningskamper, sier Langli og legger til:

– Men Brann imponerte stort siste sesong, de har sett bra ut i treningskamper og fått inn noen forsterkninger. Jeg håper det blir jevnere enn det har vært de siste årene, der du har hatt ett lag som har stukket av tidlig. Jeg elsker når alt lever inn i de siste serierundene, både i toppen og bunnen.

– Gledelig med Fredrikstad

Amankwah har også troen på de tre nevnte lagene. I tabelltipset han og Jesper Mathisen har levert, er 4.- til 13.-plassen avslørt i skrivende stund – uten at Glimt, Molde og Brann er nevnt.

I bunnen er det naturlig nok ventet at de nyopprykkede lagene må kjempe hardt for overlevelse. Ekspertene spår at KFUM Oslo og Kristiansund får det aller tøffest, mens Fredrikstad levnes gode sjanser etter et solid 2023.

– Veldig spennende etter det de fikk til gjennom forrige sesong med et veldig solid defensivt fundament. De har imponert i flere treningskamper. At Fredrikstad er tilbake, er veldig gledelig. En fin fotballby med stor interesse. Og det ser kanskje ut som det laget som er best rustet av de nyopprykkede, mener Langli.

Når det kommer til hvilken spiller som kan ta Eliteserien med storm i 2024, nevner TV 2-ekspertene hver sin joker:

– Henrik Skogvold på Lillestrøm, melder Langli.

– Håkon Volden i Rosenborg er 16 år, en høyreist stopper som har spilt mye i oppkjøringen og sett latterlig god ut. Fortsetter han i samme spor, og får tillit i Eliteserien, så må det være en av de mest lovende stopperne vi har sett i norsk fotball, sier Amankwah.

God trend

Eliteserien har opplevd en opptur det siste året med økte publikumstall og lag som har prestert ute i Europa. Amankwah og Langli er begge inne på at nivået i ligaen er blitt bedre. De tror og håper trenden kan fortsette i år.

– Jeg er spent på om lagene og ligaen kan fortsette den positive utviklingen fra i fjor, både på banene og tribunene. Om norsk fotball kan fortsette det momentumet i et år der det skal spilles EM uten Norge, sier Amankwah.

– Jeg håper vi kan få et norsk lag tilbake i Champions League. Bodø/Glimt på sitt beste har vært på Champions League-nivå. Ikke oppe mot de aller beste, men de kan slå veldig mange høyt rangerte lag på eget kunstgress på en dag hvor ting stemmer. Spillereksporten tyder vel også på at nivået i serien er blitt bedre, sier Langli.

Se til Bodø

De to ekspertene kan knapt få fullrost Glimt og det Bodø-klubben har fått til de siste fem årene. En historie andre eliteserieklubber bør la seg inspirere av, mener Amankwah og Langli.

– Det Glimt har fått til kommer jo på grunn av god klubbdrift og midler de har skaffet seg selv gjennom god speiding, god treneransettelse og alle de tingene. De andre bør tenke «hvor var Bodø/Glimt for noen år siden? De var der vi er nå». De har klart å skape Norges beste fotballag. Det synes jeg er enormt imponerende, sier Langli, som skal kommentere åpningskampen mellom Odd og Haugesund søndag.

Amankwah stemmer i:

– Det er ikke sånn at Glimt har fått penger tredd nedover hodet av en rik onkel eller vunnet i eurojackpot. Sånne historier er til inspirasjon. Jeg er lei av å høre antydninger om at det (Glimt og Moldes økonomiske posisjon) er urettferdig. Ta opp hanken, bli bedre og ha fokus på deg selv. Og nå får vi fem europacupplasser til Norge, takket være de lagene spesielt. Det åpner fantastiske muligheter for klubber som Lillestrøm, Tromsø, Sarpsborg, Strømsgodset og Brann.