Det var vinterens 16. seier på 19 løp for mannen som vinner verdenscupkula med solid margin.

Etterpå ble han også belønnet med Holmenkollmedaljen.

Alt dette skjedde til tross for at han var tett i halsen og slet med stemmen, at han trøbler med et kne og at skulderen også har en tendens til å hoppe ut av ledd.

Riiber sto over i Lahti sist helg fordi han har hatt problemer med skulderen, men det så ikke ut til å prege ham i rennene i Holmenkollen.

– Jeg er veldig fornøyd med helgen. Det var en fantastisk dag i går, og en fantastisk dag i dag. Det var med utfordrende i dag både med vind og skiføre. Det gir en god følelse, sa Riiber til NTB.

Vondt i kne

Som vanlig la Riiber grunnlaget i hoppbakken. Svevet på 134,5 meter ga 30 sekunders ledelse til toer Johannes Lamparter fra Østerrike foran langrennet.

– Kneet er vondt. Det har kommet smygende denne sesongen etter mange lange hopp. Jeg begynner å kjenne det på kroppen, og det skal bli godt å bli ferdig etter Trondheim og få hvilt både knær og skulder.

Det blir ikke bare hvile på ham. 20. april venter Riiber og samboeren sitt andre barn. Denne gangen blir det en gutt.

– Ja, men de nyfødte ligger heldigvis mye i ro. Da kan jeg ta på meg jobben med å ligge rolig med ham. Det blir mer action og dagen må struktureres godt. Heldigvis har jeg en fantastisk kone hjemme som vet hva toppidrett innebærer, sa 26-åringen.

Kontroll

Søndag hadde Riiber full kontroll. Etter den første av tre runder på 3,3 kilometer hadde han økt forspranget til Lamparter med 11,1 sekunder, og ledelsen bare økte. Etter 6,6 kilometer hadde nordmannen luke på over minuttet.

Dermed ble det igjen et kontrollert sololøp til seier for Heming-løperen.

26-åringen har stilt opp i 19 av 20 renn denne sesongen og har bokført 16 seirer og tre 2.-plasser. Han vinner verdenscupen sammenlagt for femte gang på seks sesonger.