Mange har måttet vente lenge på å luke de første bedene i år. Hestehovene strekker seg nå, men fortsatt er det tele i jorda og til og med snø mange steder.

Enkelte dager har lokket fram sola og dermed litt høyere temperaturer – men ingen lange perioder med «nå er det vår!» Denne helga ser det bedre ut på Østlandet, med delvis sol og opp mot 17–18 grader på det varmeste.

– Normalt er april en måned det er vanskelig å varsle temperaturene riktig, det kan skifte veldig raskt. Det kan ligge snø flere steder, og så er det ganske kalde hav- og vannflater, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Yr.

Vent med våronn

Den store våronna i hagen bør du likevel kanskje vente litt med.

– Neste uke blir det betydelig kaldere, og tilbake til nattefrost mange steder, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Dagtemperaturene er ventet å bli 5–8 grader.

I Bergens-området er det ventet regn store deler av helga, men nokså mildt. Gode forhold for rododendron, med andre ord. På Sørvestlandet er det også regnfylte skyer på vei, men også noen godværsskyer med sol som kikker fram.

Mildt Trønder-regn

Trønderne må også belage seg på en våt helg. Men også der blir temperaturene ganske vårlige, opp mot 10 grader. Neste uke ser sola ut til å komme tilbake i Trøndelag, ifølge Yr.

Samtidig kryper temperaturen nedover igjen, og for eksempel i Steinkjer er det meldt litt under null grader neste uke. En kraftig nedkjøling fra denne ukas temperaturer opp mot 20 grader i Trøndelag.

Også på Vestlandet blir det tørrere neste uke, mens mildværet fortsetter.

Betydelige skredfare i nord

I omtrent hele Nord-Norge varsles det betydelig skredfare fremover, altså på oransje nivå. Unntaket er Øst-Finnmark, som ikke er omfattet av varslene.

Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem, heter det på Varsom.no.

Generelt anbefales folk å unngå skredterreng. Snøskredene kan komme til å treffe både veier og bebyggelse.