Brann har ikke bare styrket sin egen klubbkoeffisient, men lagt grunnlag for at Norge kan klatre på Uefa-rankingen og sikre bedre tilgang til turneringer.

Takket være Branns resultater har Norge forsvart sin 11.-plass på klubbrankingen selv om poengene fra den sterke 2018-19-sesongen er borte. Det vil gi to lag i mesterligaen og ett i den nye turneringen når formatet for kvinnenes europacup endres igjen til 2025-26-sesongen. Samtidig har Norge kommet i posisjon til å kunne klatre til 7.-plassen som gir tre mesterligadeltakere.

Om Brann slår St. Pölten onsdag, vil Norge være på 8.-plass når neste sesong starter, og de fem år gamle resultatene strykes.

Kvinnenes europacup har eksistert i mange forskjellige formater, og hatt ulike navn, siden opprettelsen i 2001.

Turneringen het UEFA-cupen for kvinner fram til navnebyttet i 2009 som likestilte turneringsnavnet med mennenes tradisjonsrike mesterliga. Fram til turneringens seneste store omveltning i 2021, var mesterligaen spilt eksklusivt gjennom utslagsrunder, med en innledende kvalifisering i forkant.

Før 2021/2022-sesongen introduserte imidlertid Uefa turneringens nye format med gruppespill, etter tre innledende kvalifiseringsrunder.

Ny versjon

Endringen på turneringsformatet reduserte kraftig antallet kvalifiserte lag, noe som gjør Branns bragd desto større. Det nye formatet er satt opp med fire grupper à fire lag. Det gjør at kun 16 lag kommer med i hovedturneringen, sammenlignet med 32 lag før 2021.

Fra høsten 2025 går kvinnene bort fra gruppespillet , slik mennenes mesterliga gjør allerede kommende sesong. Da skal 18 kvalifiserte kvinnelag spille kamper mot seks ulike motstandere. De fire lagene med best resultater går til kvartfinale, de åtte neste til en første utslagsrunde.

Alle Uefas medlemsland får melde på ett lag i kvalifiseringen, men de 17 første får med også serietoeren, de sju første også treeren. De seks beste nasjonene får mesteren direkte inn i hovedturneringen uten kvalifisering.

Lag som taper i kvalifiseringen går over i den nye turneringen, som også omfatter treerne i nasjonene fra 8.- til 12.-plass og toerne fra 18.-23.-plass.

Historisk

Brann var det første norske laget til å kvalifisere seg til mesterligaen etter innføring av gruppespillet, og klubben ble historisk enda en gang ved å ta seg videre fra gruppespillet.

I vår venter en kvartfinale mot vinneren av en av de tre andre gruppene. Trekningen til de kampene skal gjøres 6. februar, mens selve oppgjørene skal spilles 19/20. og 27/28. mars.

Men før den tid har Brann fortsatt én gruppespillskamp igjen, hjemme mot østerrikske St. Pölten onsdag. Den har ingenting å si for utfallet av gruppen ettersom Brann uansett ender på 2.-plass, men Brann-seier vil likevel bety noe for Norge grunnet koeffisientsystemet til Uefa.

Koeffisientsystemet forklart

Koeffisientsystemet er det som avgjør antall lag fra en nasjon som kvalifiserer seg til spill i Europa. Det er basert på lagenes resultater i Europa de siste fem årene. Oppnådde poeng deles på antall deltakerlag fra landet.

Rankingen etter en sesong får betydning for deltakelse ikke i den påfølgende sesongen, men i sesongen etter det.

Per nå ligger Norge på 11.-plass, 1,25 poeng bak Østerrike på plassen foran, 1,75 bak Danmark, og nesten 2 poeng bak Tsjekkia. Fram til Sverige på 7.-plass er det snaut 4 poeng.

Brann har slått tsjekkiske Slavia Praha hjemme og borte og østerrikske St. Pölten borte. Med ny seier over gruppejumbo St. Pölten onsdag vil Norge være i topp ti takket være bonuspoenget for avansement.

Når poengene fra 2019-20-sesongen strykes før neste mesterligasesong, vil Norge miste 2,0 poeng, Østerrike 3,0, Danmark 8,5, Tsjekkia 5,5 og Sverige 4.5, Da vil Norge starte neste sesong på 8.-plass, på skuddhold av Sverige.

Det skal nevnes at svenskene har både Häcken og Rosengård med i gruppespillet denne sesongen, og førstnevnte har fortsatt sjansen til å gå videre.

Branns prestasjoner har satt Norge i en god posisjon på Uefa-rankingen. Neste sesong blir det opp til Vålerenga og Rosenborg å hjelpe Norge å klatre ytterligere.