Sangeren, musikeren og komponisten Therese Ulvan slapp sitt fjerde album, «I Am», høsten for et år siden. Men turneen hun hadde planlagt i kjølvannet, for et helt særegent publikum, måtte utsettes fordi hun ble syk.
– Jeg satte alt på hold. Etter å ha kommet meg gjennom sykdommen, opplevde jeg at jeg har fått et helt annet perspektiv. Det ga en ekstra dimensjon for turneen, som jeg hadde kalt Hjertemøte, og som jeg er i gang med. Nå som jeg selv har vært i mørke og funnet veien ut, har jeg lyst til å holde opp lykten for andre som er i en livskrise.
Annerledes scener
Da Ulvan selv sto i det, prøvde hun å ikke bli et offer. Hun prøvde å tenke på det som en skole hun kunne dra erfaringer av. Nå tar turneen henne til rusavhengige på rusinstitusjoner og dagsentre, innsatte i fengsler, mennesker som bruker helse- og velferdssentre som blant annet Fattighuset og Heimen i Oslo og for flyktninger på mottak.
– Da spiller jeg for folk som ikke mulighet til å gå på konsert på grunn av helse, økonomi eller andre forhold. Før jeg går videre og spiller for mitt vanlige publikum, skal de få denne opplevelsen, sier hun:
- Det er mennesker som står i det opp til halsen. Kan jeg bidra til at de et øyeblikk får en fin stund, har jeg gjort det lille jeg kan gjøre – og det gjør jeg med glede. For har vi en fin stund sammen, kan de ta med seg sin hjertevarme ut til andre de møter. Det har jeg tro på er viktig.
Knivsegg
Hun sang for ukrainske flyktninger, og fikk en gave. På kortet sto det at de var så glad for at de fikk et pusterom i vanskelige tider. Da gråt Therese Ulvan, forteller hun til NTB.
– Vi balanserer alle på en knivsegg, og vi vet aldri hvordan det kan gå. Det blir hardere og hardere i samfunnet vårt, og jeg tror ikke du kan bekjempe det harde med mer hardhet. Tenner man en fyrstikk, så lyser det opp mørket litt. Jeg kan være med på å spre håp og glede gjennom musikk. Jeg tenker «det kunne vært meg», det er flaks at jeg er født i dette landet, og vokste opp i gode forhold. Det er jeg ydmyk og takknemlig for, og derfor gjør jeg dette, sier Ulvan.
– Det å få møte mennesker og gråte og le og synge sammen er viktig. Det har vi gjort siden vi satt rundt leirbålet for tusenvis av år siden.
Hun er også opptatt av å løfte frem de frivillige hun møter på sin turnéferd, som hun fortjener mer enn én klapp på skulderen.
– Det er mange som står på for andre i dette landet.
– Vi er redde
Hun tror musikk kan være en brobygger, også når vi blir redde for det som faller utenfor våre vante rammer.
– Det er disse jeg møter når jeg er ute på turné. Jeg har selv opplevd hvordan musikken har bygget bro over religion og språkforskjeller når jeg har spilt rundt i verden. Det er det en stor kraft i, sier Ulvan, som har vært mye på farten. Hun har bachelorgrad i jazz fra Leeds College of Music, studerte ved Paul McCartney-skolen Liverpool Institute for Performing Arts og ved Musicians Institute i Los Angeles, og reiste mye tidligere i artistkarrieren. Nå opplever hun et gjensyn med det å kommunisere gjennom musikk.
– På flyktningmottakene er det språkbarrierer, men musikken formidler likevel følelsene. Jeg spiller sanger fra min katalog, som fra «I Am». Men plutselig kan jeg få en innskytelse og spille for eksempel «Imagine» – når det passer der og da.
Hun lagrer opplevelsene fra menneskemøtene på turneen som foregår ut november måned, og tar dem med seg – sammen med erfaringene det har gitt å gifte seg og ha blitt mamma og gått gjennom en livskrise med sykdommen – inn i sangskrivingen til neste plate.
– Kjærlighetsfrekvensen er ifølge kvantefysikken hundre ganger sterkere enn hat. Det kan høres gladnaivt ut, men kanskje kan vi få et varmere samfunn om vi alle sår noen positive frø.
Her spiller Therese Ulvan
* 9. november - Laugsand helse- og velferdssenter, Trondheim
* 13. november - Café Helenas, Drammen
* 13. november - Heimen, Frelsesarmeen, Oslo
* 14. november - Bekkestua Center, Bekkestua
* 15. november - Ravneberget Fengsel, Sarpsborg
* 16. november - Romerike fengsel - Ullersmo, Kløfta
* 17. november - Fattighuset/ Grønland Kirke, Oslo
* 17. november - Bredtveit kvinnefengsel, Oslo
* 21. november - Vardesenteret - St. Olavs hospital, Trondheim
* 22. november - University of Leeds, England
* 27. november - Ladesletta Helse og Velferdsenter, Trondheim
* 28. november - Ladesletta Helse og Velferdsenter, Trondheim