– Ekstremværet Ingunn er forbi. Det kan være etterdønninger med skader og opprydning, men rent værmessig er det passert, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Men det blir likevel ikke en rolig helg på værfronten, sier hun.

Ingunn brakte med seg ekstremt kraftige vindkast langs Trøndelag og Nordland. På Kvaløyfjellet i Sømna kommune på Helgeland ble det natt til torsdag satt ny norgesrekord i såkalt middelvind, som betyr gjennomsnittsvind over et gitt tidsrom.

Rekorden var på hele 51,5 meter i sekundet, tilsvarende 185 kilometer i timen.

La faststroppede utemøbler stå

Mange av de samme områdene som Ingunn herjet i, vil merke at de kraftige vindkastene kommer tilbake igjen lørdag formiddag.

Meteorologene har sendt ut et oppjustert oransje farevarsel om svært kraftige vindkast som vil ramme deler av Trøndelag og Helgelandskysten.

Det ventes lokalt svært kraftige vindkast på mellom 35–43 meter per sekund. De som stroppet fast hagemøbler og lignende tiltak mot Ingunn, har ingen grunn til å pakke det ned, ifølge Moxnes.

– La alt sånt stå. Kom du deg gjennom Ingunn, kommer du deg gjennom her med de samme forholdsreglene, sier hun.

– Østlandet slipper billig unna

Det er også ventet store mengder nedbør på Vestlandet, noe som har ført til gult farevarsel for både regn og flom.

– Lavtrykket bringer med seg en god del nedbør. Vi har også sendt ut gult farevarsel for snø i sørlige deler av Nordland. Det kan bli mellom 20–40 centimeter i løpet av lørdag, kanskje litt mer i fjellområdene, sier hun.

Mens flere landsdeler har opptil flere farevarsler, slipper Østlandet relativt billig unna i helgen, sier Moxnes.

– Det blir en fin lørdag på Østlandet og også østlige deler av Sørlandet. Men det kan bli litt vind også i øst.

Det er ventet en del sol og oppholdsvær på Østlandet, særlig lørdag. Men det kan bli litt ruskevær i fjellet mellom øst og vest, hvor det er sendt ut farevarsel for snøfokk.

– Det er ikke sikkert det blir så gode forhold for langtur med bil.

Kuldeperiode på vei

Søndag skal vinden roe seg, selv om det kan blåse friskt i Rogaland.

– Det vil også bli litt kaldere luft i hele landet. Det vil nok merkes mest i Sør-Norge. Der vil det bli kaldt igjen, med minusgrader fra søndag og mandag, sier hun.

I nord har de ikke hatt samme type mildvær som har preget deler av Sør-Norge den siste tiden, men også her vil det merkes at temperaturene skal noe ned.

– Det kan nok bli ned i 10 minus og litt kaldere i sør. Det blir ikke en ny sprengkuldeperioden, men vinteren er ikke over, sier Moxnes.