Med bløt og kram nysnø fikk Niskanen forhold som passet henne. Den finske klassiskspesialisten hadde funnet fram godskiene og slo til fra start.

Men hun fikk hard konkurranse av lagvenninnen Johanna Matintalo, som viste gode takter og tok en overraskende annenplass. Det skilte kun 4,2 sekunder mellom dem til slutt.

Det var Matintalos første pallplassering på distanse.

Tyske Victoria Carl virket lenge å være den kom til å utfordre Niskanen, men hun tapte kampen om tredjeplassen til en annen sprinter i form av svenske Jonna Sundling.

75 poeng

Diggins ble nummer fem, mens sammenlagtrival Linn Svahn endte på 18.-plass. Før søndagens avsluttende fellesstart er det 75 poeng mellom dem i sammendraget.

Mye skal gå galt for at amerikanske Diggins ikke vinner verdenscupen for andre gang i karrieren.

– Det var virkelig tøft, og jeg la igjen alt ute i løypa. Nå skal jeg legge meg tidlig for å få nok hvile til i morgen. Jeg vil takke hele laget som hjalp til med testing av skiene våre, sa Diggins til Viaplay.

De norske måtte nok en gang finne seg i å være statister. Heidi Weng hadde en bra åpning, men tapte mer og mer utover og ble best av de norske på 7.-plass. Hun ble slått med 31,8 sekunder.

Astrid Øyre Slind hang også godt med etter snaue 1500 meter. Hun havnet på 13.-plass og var 1.14,3 minutter bak Niskanen.

Uten seier i avslutningen søndag vil det være første gang på 20 år at Norge ikke vinner et distanserenn for kvinner i verdenscupen.

Karlson-nedtur

Svenske Frida Karlsson overbeviste med seier på femmila i Holmenkollen og var en av favorittene før Falun-rennet. Men hun hadde ingen god dag på hjemmebane og hadde åpenbart problemer med godt nok feste på skiene.

Karlsson måtte nøye seg med 14.-plassen.

Silje Theodorsen på et tidlig startnummer ble tredje best av de norske på 20.-plass. Så fulgte Margrethe Bergane og Kristin Austgulen Fosnæs som nummer 28 og 29.

Lotta Udnes Weng ble nummer 33, mens Anne Kjersti Kalvå endte helt nede på 40.-plassen.