Klæbo og Valnes ledet an i prologen, kvartfinalen og semifinalen, men i finalen falt Valnes ut av seierskampen og kom sist i mål.

Da var det ingen igjen som kunne utfordre om seieren, og Klæbo vant overlegent.

– Jeg var pigg i dag, så det var artig det. Men det var kjipt med Valnes, for jeg hadde håpet på en skikkelig duell på oppløpet. Det får bli til neste år, sa Klæbo til Viaplay.

Valnes gikk i bakken i utforkjøringen på vei inn mot mål etter å ha kjørt inn svenske Johan Häggström. Da forsvant gode muligheter for en pallplass.

– Han kjørte bare i meg bakfra. Jeg skal ikke si hva jeg synes en gang, i dag var en bra dag, sa en tydelig skuffet Valnes etter rennet.

Valnes hadde også god grunn til å være irritert. Etter løpet ble Häggström disket og dømt sist i finalen. Valnes endte som nummer fem.

Strammet grepet

Finske Lauri Vuorinen ble nummer to, mens Harald Østberg Amundsen sikret tredjeplassen like foran Even Northug.

– Det var det jeg manglet i samlingen, en pallplass i klassisksprint. Det var rått, sa Amundsen til Viaplay.

Klæbo avgjorde kampen om sprintkula i verdenscupen da han tok karrierens femte Drammen-seier tirsdag.

Verdenscupen er det imidlertid Amundsen som leder. Klæbo var 157 poeng bak før fredagens renn, og trønderen trenger at alt går hans vei denne helgen for å ha noe håp om å ta igjen landsmannen.

– Imponerer

Fredag tok Amundsen 98 verdenscuppoeng, mens Klæbo sanket inn 112. Dermed skal det mye til for at Amundsen mister trøya på oppløpet.

– Harald imponerer. Vi vet at når han kan levere sine beste sprinter, så er han helt der oppe, sa Klæbo.

Håvard Solås Taugbøl var en tåspiss unna semifinale, men måtte se avansementet ryke med minst mulige margin. For Sivert Wiig sa det stopp i semifinalen.