Millioner av besøkende er ventet til den franske hovedstaden i forbindelse med sommerlekene. De kan alle være utsatt for potensielt sykdomsfremkallende myggbitt.

Den asiatiske tigermyggen har gjort sitt inntog i store deler av Nord-Europa, inkludert Frankrike, de siste to tiårene. Den kan overføre og spre sykdommer som blant annet denguefeber.

Klimaendringer sies å være årsaken til at den asiatiske myggtypen har tilpasset seg normalt kaldere strøk. Franske myndigheter opplyste nylig at Normandie, som tidligere har vært den siste gjenværende tigermyggfrie regionen i Frankrike, har fått besøk av tigermyggen.

Myndighetene i landet har tidligere forgjeves forsøkt å kvitte seg med insektene, blant annet ved å desinfisere deler av Paris. Dette ble blant annet gjort i fjor høst.

«Økt overvåking»

Med åpningen av sommerens Paris-leker bare fire måneder unna, advarer eksperter om at et tigermyggstikk kan ødelegge en idrettsutøvers sjanse til å komme seg til startstreken.

– Når du blir syk med denguefeber, vil du ikke kunne hoppe over noen hekker, sier entomologen Didier Fontenille, som er ekspert på sykdommer som overføres av levende vesener.

– Vertsbyene og spesielt den olympiske landsbyen må holdes myggfrie, legger han til.

Helsemyndighetene i Frankrike har allerede lovet «økt overvåking» knyttet til myggtrusselen, men tigermyggen har vist seg notorisk vanskelig å eliminere.

I Frankrike ble det registrert 45 tilfeller av denguefeber i fjor som var tilskrevet lokal overføring av viruset.

Tigermygg liker seg best i byer, der en rikelig tilstedeværelse av stillestående vann skaper ideelle forhold for å legge egg.

Setter ut feller

Entomologen Fontenille sier at å forhindre tilstedeværelsen av stillestående vann vil «løse 80 prosent av problemet», forutsatt at det settes i gang en «borgermobilisering» for å rydde opp i selv de minste mengder vann.

Dette kan være vann som ligger igjen på blomsterskåler eller tallerkener.

Han trekker fram myggnetting og insektmidler som andre verktøy som kan bidra til å få bukt med mygglarver.

Visse typer myggfeller viser også lovende resultater. Der brukes en type simulert menneskelig kroppslukt for å tiltrekke seg, og deretter drepe, myggen. En variant innebærer at insektene lures til å legge eggene i fellen, der de blir ødelagt.

Biogents, et fransk firma som spesialiserer seg på bekjempelse av skadedyr, hevder å ha vunnet en offentlig anbudskonkurranse der jobben er å beskytte Marseille Marina mot mygg. Den aktuelle marinaen skal brukes til OL-konkurransene i seiling.

Planen er å installere 15 myggfeller.

Myggindustri

En representant for Biogents opplyser at myggfellene vil bli satt opp i neste måned og spredt utover store «grøntområder og i skyggefulle, fuktige områder».

Under lekene vil firmaets personale jevnlig sjekke metallboksene som er 80 centimeter høye, sier talsmannen.

Kampen mot tigermygg er en blomstrende virksomhet, og et annet fransk spesialfirma, opplyser at det har satt opp 13.000 anti-insektinstallasjoner i 26 land i løpet av det siste tiåret.

Forskere jobber i mellomtiden med DNA-modifisering og andre løsninger for å redusere myggbestanden.