– Jeg ønsker ikke å dra ressurser ut av jorda og bidra til overforbruket, overproduksjon og store ørkener av søppel. Jeg ønsker å skape verdi ved å gi dem som kommer på konsertene mine noe mer enn bare enda en nyprodusert T-skjorte eller bærenett.

Ingenting nytt

Det meldte Malin Pettersen nylig om hvorfor hun har valgt bort tradisjonell såkalt merchandise – altså effekter som fansen kan kjøpe med seg. Derfor tar hun med seg hjemmefarget garn og håndlagde notisbøker ut på turneen hun nå er ute på, etter å ha sluppet albumet «Trouble Finding Words» i oktober.

– Målet mitt er at ingenting nytt skal trenge å produseres for at jeg skal kunne ha med meg spennende og stase ting på tur. En dag, når de ikke behøves lenger, kan de gå rett tilbake til naturen, skrev Malin Pettersen på Facebook da hun delte sitt noe utradisjonelle valg for faneffekter.

Garnrester

Tekstilkunstneren – og americanaartisten – Ingvild Flottorp har satt farge på et helnorsk garn fra Telespinn i Seljord ut fra norske tradisjoner med fargestoffer fra naturen.

– Vi hadde en drøm om å få jobbe med et lokalt spinneri her i Norge og kjøpe garnrester og prøver de kanskje ikke kunne selge ut til vanlige kunder, forteller Pettersen i innlegget, der hun foreslår at fansen kan strikke et skjerf Flottorp har laget oppskrift til – kalt « Malins bandana ».

For dem som ikke er strikkekyndige har Malin Pettersen sørget for et knippe vakre notisbøker med albumtittelen i gull på omslaget.

– Disse permene ligner på bøkene jeg beundret som barn da jeg funderte på hvilke hemmeligheter de gjemte på, sier hun om notatbøkene som Lisa Bøthun har håndbundet av gjenbruksmaterialer og avkapp.

Tar toget

Hun røper overfor NTB at hun også jobber med å trykke opp låttitlene fra albumet på vintage T-skjorter og gensere, ut fra samme gjenbrukstanke – som også fører til at hun tar tog til konsertene der det er mulig, som til turnéåpningen i Bergen tirsdag denne uken.

Turneen fortsetter ut november måned, før det blir nye konserter over nyttår – med avslutning på Rockefeller 19. januar. For det er nettopp når hun står på scenen og synger at Malin Pettersen føler seg i live, som om «alt er verdt det».

– Det er derfor jeg ønsker å være der oppe hele tiden. Derfor jeg ønsker å skrive, lage ny musikk, møte mennesker, skrev hun i et innlegg i sosiale medier denne uken.

Der delte hun hvordan albumtittelen «Trouble Finding Words» beskriver en følelse hun har levd med store deler av livet sitt. Av å være på utsiden og ikke helt forstå hvordan resten av verden snurrer tilsynelatende lett rundt, av ikke å være kul nok

– Jeg tror det har vært der siden begynnelsen, men det ble til tider mer overveldende. Dette albumet hjalp meg å jobbe meg gjennom noe av det, og derfor vil det alltid ha en spesiell plass i tankene mine

Her spiller Malin Pettersen

10. november – Ålesund, 11. november – Trondheim, 17. november – Nøtterøy, 25. november – Drammen, 26. november – Larvik, 11. januar – Kristiansand, 12. januar – Haugesund, 13. januar – Stavanger, 19. januar – Rockefeller.