Valnes vant så vidt foran Ansgar Evensen. Den siste pallplassen gikk til Even Northug.

– Det ble bedre og bedre utover dagen. Kroppen er én ting, men hodet er noe annet. Når du kommer til en nasjonal åpning skal du ikke å komme og tro at du er noe. Til det er konkurransen for hard i Norge, sa en glad Valnes til NTB.

27-åringen fra Nord-Norge gjorde som han ville i finske Muonio sist helg. Denne gangen fikk han det tøffere selv om Johannes Høsflot Klæbo manglet på startstreken.

– Jeg fikk ikke juling i prologen, men det var nå seks stykker som var bedre enn meg, og i kvartfinalen kunne jeg fort ha blitt veldig innesperret. Der hadde jeg litt flaks. I semifinalen og finalen var jeg mer observant på at jeg måtte komme meg framover, sa Valnes.

Til tross for motstanden var seieren likevel oppskriftsmessig, selv om løypa kanskje ikke akkurat var spesiallaget for Valnes.

– Det er mye staking i starten og en litt annerledes sprintløype.

Manglet litt

Tredjeplasserte Even Northug og nevnte Valnes hadde begge ambisjoner om å gå helt til topps i fredagens renn. Bare en av dem klarte det.

– Det er bra med tredjeplass. Jeg kommer inn hit med litt mer trening i kroppen enn før. Jeg er mer trygg på meg selv og satser på at formen kommer seg. Det mangler litt, sa Northug.

Det var også planen. I fjor startet han sesongen knallsterkt, men dabbet av etter hvert. Det håper han å unngå denne sesongen.

– Det var ikke helt topp i dag. Jeg håper at jeg skal ha mer å spa på med senere, mente Northug.

Sterk franskmann

I finalen var det fem nordmenn og franske Richard Jouve. Landslagsløper Pål Golberg røk ut i semifinalen.

– Jeg fortjente ikke finaleplass. Det manglet litt. Jeg får håpe det blir bedre den neste uken, sa Golberg.

Emil Iversen, som mistet landslagsplassen foran sesongen, røk ut i kvartfinalen. I samme heat forsvant også kinesiske Wang Qiang og franske Lucas Chanavat.

Tidligere på dagen gikk Jules Chappaz inn til fransk prologseier. I semifinalen skapte han problemer for seg selv og andre da han skulle skvise seg forbi på utsiden. Det ga exit.

– Det var ikke bra. Han var heldig at han ikke tok noen staver, sa NRK-ekspert Therese Johaug.

Lørdag og søndag skal det gås 10-kilometere i klassisk og fri teknikk på Beitostølen. Verdenscupen starter med klassisk sprint i finske Ruka 24. november.