Den pensjonerte langrennsløperen var første kvinne over mål i Kirkenær. Johaug hadde da lagt bak seg litt over 21 kilometer.

Norges Friidrettsforbund har satt 1.10.30 som EM-krav på halvmaraton. Den grensen greide ikke Johaug å innfri i sitt første løp i øvelsen.

Hun var påmeldt med en ønsket sluttid på 1.09.30.

– Det var veldig morsomt og artig å prøve seg. Jeg prøvde å ta meg sammen på slutten og bite tennene sammen, men jeg fikk det litt midtveis der, sa Johaug i seiersintervjuet vist på Direktesport.

– Jeg har hatt dette som et lite mål i vinter, og stilte egentlig her fordi det var morsomt og for å ta en utfordring. Jeg er fornøyd, la hun til.

En start

I alt 500 deltakere var påmeldt til Grue halvmaraton, som er kjent for å være svært flat og rask. Johaug løp med startnummer 1 på brystet.

– Det er noe å gå på her. Det kjenner jeg. Det er bare å løpe fortere, men dette var en start. Dette var min første halvmaraton, men det blir nok ikke min siste, sa en smilende Johaug.

Hans Christer Holund var en annen langrennsprofil i feltet.

Nylig uttalte forbundets sportssjef Erlend Slokvik til VG at det er plass til Johaug i den norske EM-troppen hvis hun kvalifiserer seg.

Gjør seg uaktuell

Svaret fra Johaug-leiren kom kjapt da EM-spørsmålet ble stilt.

– Det er ikke aktuelt for Therese å løpe EM om hun eventuelt skulle klare kravet, sa Johaugs manager Jørn Ernst.

Halvmaratonløpet i friidretts-EM i Roma er lagt til 9. juni. Norge kan ha med seks løpere.

Også tidligere har Johaug markert seg i friidrett. I 2019 ble hun norgesmester i terrengløp og på 10.000 meter. På sistnevnte klarte hun VM-kravet i 2020, mens hun året etter var drøyt åtte sekunder fra OL-kravet.

Johaug la opp som langrennsløper etter 2021/22-sesongen. Hun har blant annet vært ekspert for NRK, fått barn og giftet seg siden. Johaug har flere ganger ymtet frampå at det kan bli aktuelt med et comeback før neste års ski-VM i Trondheim.