– Det er en veldig spesiell situasjon. Samtidig er det ikke vårt ansvar egentlig, sier Stuan til NTB på kombinertlandslagets kickoff-seanse i Operahuset i Oslo.

Der kom det fram at de skal hjelpe det amerikanske landslaget med å bli best mulig. Fra før har Norge hjulpet utøvere fra Estland og Kasakhstan.

– Ansvaret bør ligge hos FIS (Det internasjonale skiforbundet), og de burde legge til rette for at alle nasjoner gjør det bra. Skiskyting er fantastiske på det når du ser hvor mange nasjoner som er med i toppen, og hvor mange som får sentrale midler fra IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) til å satse og kjempe i toppen, sier Stuan.

– Det er egentlig ikke vårt ansvar, men jeg ser at ingen andre gjør det, så da må vi ta ansvar for det, fortsetter han.

– Er du redd for interessen rundt kombinertsporten?

– Ja. Det overordnede målet for det vi gjør med USA, er å få dem opp i toppen og at interessen i USA er til stede. USA er et kjempeviktig marked for IOC, så vår tanke er å hjelpe amerikanerne med å bli så gode som mulig.

– Det er ikke gjort i en håndvending, for de er ganske langt ned på listen.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har signalisert at kombinert står i fare for å miste statusen som OL-gren.

– Hyggelig å kunne bidra

Norges største stjerne Jarl Magnus Riiber er glad for å kunne hjelpe til, selv om også han erkjenner den spesielle situasjonen.

– Det er hyggelig å kunne bidra. Med Estland og Kasakhstan har det gått sømløst, men USA har en del flere utøvere som gjør at det krever en del mer tid fra trenerne, men vi utøverne har ikke merket noe til det, sier Riiber til NTB.

– Vi vil jo ha USA høyere opp. De er en viktig brikke for at vi kanskje kan få noen verdenscuprenn over til statene og øke kombinertinteressen rundt om i verden.

Ikke bekymret

Veteran Jørgen Graabak trives også godt med samarbeidet med de andre nasjonene. Han trekker fram estiske Kristjan Ilves som en av sine beste treningspartnere og venner.

Graabak er blitt en erfaren mann og har sett at interessen for skisport har gått gradvis nedover. Han er likevel ikke redd for kombinertsporten.

– Det går litt opp og ned. Men min følelse per i dag er at skiinteressen har gått litt ned, men at kombinert er i veldig sterk vekst, og det er veldig, veldig gledelig. Jeg er veldig glad for at kombinert tar steg hele veien, sier Graabak til NTB.