Faris Pemi Moumbagna, Hugo Vetlesen, Victor Boniface, Joel Mvuka og Erik Botheim er kun noen av spillerne som alle har blitt solgt for mer enn et tosifret antall millioner kroner.

Fjorårets seriemester har siden sommeren 2020 solgt store profiler for en samlet sum på om lag 574 millioner kroner. Gultrøyene har «bare» brukt 249 millioner kroner på forsterkninger.

Samtlige tall er hentet fra overgangsnettstedet Transfermarkt.

574 millioner kroner er mer enn erkerivalene Molde (309 millioner kroner) og Rosenborg (245 millioner) har tjent til sammen på salg av spillere.

Vålerenga, som sist sesong rykket ned fra Eliteserien, er det fjerde laget som også har hanket inn et tresifret antall millioner kroner på spillersalg. Siden sommeren 2020 har Oslo-klubben tjent rett i underkant av 200 millioner kroner.

«Kjøp lavt, selg høyt»

Mye kan tyde på at Kjetil Knutsen og Glimt har funnet en god suksessoppskrift.

Moumbagna ble i januar i fjor hentet fra nedrykksklare Kristiansund for om lag fire millioner kroner. Ett år senere ble kameruneren solgt til fransk fotball i en avtale verdt minst 90 millioner kroner.

Også Boniface og Mvuka ble solgt for langt mer enn det de kostet. Ifølge Transfermarkt tjente Glimt henholdsvis 68 og 62 millioner kroner på de to spillerne. Boniface kom omtrent gratis til Bodø, mens Mvuka kostet gultrøyene tolv millioner kroner.

Flere klubber kan glise

Også andre klubber kan vise til svært god profitt på overgangsmarkedet de seneste årene. Forrige sesongs tabellfirer Viking har solgt spillere for om lag tre ganger så mye som de har kjøpt.

Bronsevinner Tromsø har på sin side nesten fem ganger så høy inntjening på spillersalg sammenlignet med hva de har betalt for å hente forsterkninger.

Til tross for en en del turbulente perioder i Bergen de siste fire årene har også Brann gjort god butikk på overgansmarkedet. Ifølge Transfermarkt har rødtrøyene kjøpt og solgt spillere for henholdsvis 31 og 48 millioner norske kroner.

Oversikten over aktiviteten til et utvalg norske klubber på overgangsmarkedet i perioden sommeren 2020-januar 2024:

Bodø/Glimt:

Kjøp: 249 millioner kroner

Salg: 574 millioner kroner

Molde:

Kjøp: 122 millioner kroner

Salg: 309 millioner kroner

Rosenborg:

Kjøp: 97,2 millioner kroner

Salg: 245,7 millioner kroner

Viking:

Kjøp: 45 millioner kroner

Salg: 133 millioner kroner

Tromsø:

Kjøp: 16,3 millioner kroner

Salg: 77 millioner kroner

Brann:

Kjøp: 31 millioner kroner

Salg: 48 millioner kroner

Vålerenga:

Kjøp: 67 millioner kroner

Salg: 193 millioner kroner