Strømmeklare «Archie» forteller historien om Archibald Leach, bedre kjent som Hollywood-ikonet Cary Grant (1904–1986). Nødvendigvis er det blitt en sammensatt fortelling.

– Han var selve definisjonen på klasse, sier serieskaperen Jeff Pope til NTB.

– Han ble elsket like høyt av menn og kvinner, fattige og rike. Han overskred alle slike barrierer, og mestret alt fra lett komedie til tungt drama. Han var verdens største filmstjerne i sin tid – ja, kanskje noensinne.

Dop og angst

Skjønt, utenfor innspillingssettet var Grant en ganske annen. Han vokste opp uten foreldre i den engelske provinsen. Pope & Co. viser hvordan han slet med å slå seg til ro og binde seg til andre etter å ha gjort karriere i USA. Det hjalp neppe at han eksperimenterte med LSD.

– Han hadde enorme problemer, sier hovedrolleinnehaver Jason Isaacs, som mange vil huske fra «Harry Potter»-filmatiseringene.

– Han var hjemsøkt. Ofte våknet han gråtende og skrikende. Han klarte ikke å slippe sinnet, separasjonsangsten og kontrollbehovet som ødela så mange forhold for ham. Det ødela sjelefreden hans, selv om han var veldig suksessrik.

Avslo Bond

Grant ble Oscar-nominert for «Penny Serenade» (1941) og «None but the Lonely Heart» (1944). Senere ga han Hitchcock et billedsmukt ansikt med «Notorious» (1946) og «North by Northwest» (1959). Derimot takket han nei til å gestalte verdens mest berømte hemmelige agent.

– Han ble tilbudt James Bond, og så modellerte de figuren på ham, knegger Isaacs, og knytter avslaget til Grants høyt utviklede forretningsteft.

– Ikke bare brøt han med studiosystemet og dro inn masse penger ved å sikre seg individuell betaling og royalties. Han saksøkte og overvåket studioer i fleng. Så han skjønte at Bond ville bli kostbar, og at det ville gå lenge før det ble overskudd. Dessuten ønsket han ikke å spille samme skikkelse fire ganger.

Familiær støtte

«Archie» er basert på memoarboka «Dear Cary», signert ekskona Dyan Cannon (Laura Aikman). Deres felles datter Jennifer er også til stede da NTB treffer sentrale krefter i London.

– Han var en fantastisk far, presiserer hun.

– Han var generøs. Han var morsom og øm. Og fordi han pensjonerte seg tidlig, fikk vi tilbrakt masse tid sammen. Jeg er sikker på at fansen heller ville sett 20 filmer til. Heldigvis for min del investerte han de årene i meg, fortsetter Jennifer Grant.

Intime detaljer

Ifølge Isaacs lider ikke prosjektets troverdighet under at familien har vært så tett på.

– Det kunne blitt en fare hvis ikke Jeff hadde tatt grep og gjort det klart at han ville gjøre dette på sin måte, sier han.

– Og Dyan hadde fenomenale anekdoter – som ikke nødvendigvis havnet i manuskriptet, men som hjalp Laura og meg. Hun øste av vanskelige ting fra ekteskapet, noen av dem svært intime.

– Hvilke Grant-filmer vil du anbefale for uinnvidde?

– Jeg liker sånne som «Bringing up Baby» og «His Girl Friday». De er som sketsjer med Marx-brødrene. Ingen lager filmer som det lenger, sier Isaacs til NTB.

– Tilsvarende er Hitchcock-filmene interessante, særlig hvis du har sett de første greiene hans. Gode gud, der har du en fyr som virkelig endrer kursen midt i løpet!

Fakta om «Archie»

* Britisk biodramaserie i fire deler

* Manus og idé: Jeff Pope

* Regi: Paul Andrew Williams

* I rollene: Jason Isaacs, Laura Aikman, Harriet Walter, Kara Tointon, Ian McNeice

* Strømmepremiere: Britbox 7. desember