Byåsen-løperen vant fredagens sprint og lørdagens fellesstart med skibytte. I søndagens renn var det knyttet spenning til om Klæbo også kunne vinne klassiskrennet med individuell start på hjemmebane.

Der klinket han til med god fart og skaffet seg en luke til resten av feltet. Etter 6,8 kilometer hadde han sju sekunder ned til lagkamerat Pål Golberg, og han ga ikke fra seg forspranget han hadde opparbeidet seg.

– Den beste følelsen er den at distanseformen er tilbake i normalt gjenge. Det er den deiligste følelsen, sa Klæbo til NTB og Adresseavisen.

– Hva er dommen etter helgen og du har fått testet løypene, møtt publikum og opplevd trøndersk vær?

– Vi kan møte akkurat dette i VM, alt fra minus 15 den ene dagen til sludd og regn og snø den andre dagen. Den må vi være forberedt på. Akkurat nå har jeg ikke noe spesielt å pirke på overfor arrangøren. Jeg synes at vi har fått en god generalprøve, sa Klæbo.

Juleferie

Klæbo sier at det kanskje er denne helgen – sammen med Tour de Ski – som er hovedmålet denne sesongen.

– Er det tre skirenn man vil vinne, så er det disse.

Med seieren overtok han også ledelsen i verdenscupsammendraget.

– Nå blir det først litt juleferie, så får vi lagt inn ti dager med god trening fram mot Tour de Ski. Jeg har fått gode svar og fått testet det jeg ønsket å teste, sa Klæbo.

Martin Løwstrøm Nyenget vant sesongens første 10-kilometer klassisk i Ruka i november. Det har blitt norsk seier i alle verdenscuprenn for herrer hittil denne sesongen. Det var seks nordmenn blant topp sju søndag.

Tett pallkamp

Golberg ble nummer to, 17,7 sekunder bak vinneren, mens Henrik Dønnestad tok den siste pallplassen. Han hadde 21,1 sekunder opp til Klæbo.

– Dette ble rett og slett en drømmedag. Pallplass i verdenscupen har vært en drøm og etter hvert et mål. Det var denne dagen jeg hadde sett meg ut. Dette har jeg jobbet i mange år for. Det har vært en tålmodighetsprøve, sa Dønnestad til NTB.

Svenske Calle Halfvarsson leverte også et godt løp søndag og holdt følge med Klæbo i første del av løpet.

Men svensken havnet etter hvert bakpå og kunne ikke utfordre trønderen. Han ble nummer fire, 1,9 sekund bak Dønnestad i kampen om pallplass.

Sint Valnes

Erik Valnes var svært opprørt etter sitt renn. Han kastet stavene fra seg og rev i stykker startnummeret i mål. Han ble til slutt nummer fem, 34 sekunder bak Klæbo.

– Det var ikke meningen å kaste dem på noen. Det var i så fall utilsiktet. Piggen på trinsen knakk på begge stavene etter tre kilometer. Trinsa var på, men stavene bare gled. Det var ikke noe kraft å få ut i staking, sa Valnes til NTB og andre medier.

Han vil ikke si hva det kunne holdt til uten stavtrøbbelet.

– Jeg tapte nok noen sekunder, det gjorde jeg nok. Jeg glapp mye på grunn av det og fikk ikke heng på stavene i bakkene. Jeg har nok tapt mye på det, men jeg skal ikke spekulere på det, fortsatte han på spørsmål fra NTB.