Produsent Peter R. Ericson sier at det var «ulykkelige omstendigheter» som gjorde at sangene som Monica Zetterlund spilte inn på midten av 1990-tallet ble glemt, melder TT.

Innspillingene – merket «Monica Z English» – ble funnet igjen da platestudioet Atlantis i Stockholm var i ferd med å skulle skifte eier, og man ryddet i bokhyllene.

Den svenske sangfuglen hadde nemlig spilt inn noen av sine svenske låter fra blant annet suksessutgivelsene «Varsamt» (1991) og «Topaz» (1993) på engelsk. Det var gjort med tanke på et internasjonalt publikum, etter Zetterlunds samarbeid med jazzstørrelser som Bill Evans, Thad Jones, Mel Lewis, Stan Getz og Toots Thielemans.

– Hun kom til studioet som oftest på kveldene. Hun sang så vakkert, og noen strofer var ren magi. Hennes røst svevde som i et eget univers, minnes Ericson, som 30 år senere valgte ut de ni låtene som nå blir å høre på «Here's to Life – Monica Z». Albumet slippes i slutten av januar.

Monica Zetterlund omkom i 2005, 67 år gammel, i en brann. Blant dem som har hyllet henne er Karin Krog, som senest i høst opptrådte på en minnekonsert i regi av «Monica Zetterlund sällskapet», som deler ut stipend til musikere og artister som jobber i hennes ånd.