Den norske dominansen ble total i den sveitsiske alpebyen på torsdagens 20-kilometer. Harald Østberg Amundsen vant foran Henrik Dønnestad og Martin Løwstrøm Nyenget.

I sammendraget er stillingen den samme foran avslutningen i Val di Fiemme.

– Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen uker siden. Det er bare utrolig artig at det stemmer så bra. Jeg føler meg bedre og bedre dag for dag. Synd det er hviledag i morgen, sa Dønnestad til Viaplay.

Han ble rørt da det kom spørsmål om hva suksessen betyr for ham.

– Jeg har jobbet lenge for dette. Det har vært drømmen i 15 år å komme seg opp på dette nivået. Å være her nå, og gjøre så gode renn, er det jeg alltid har hatt lyst til å oppnå, sa skiensgutten.

Taper 99 av 100

Tour-debutant Dønnestad ble hentet inn i den norske troppen i tolvte time som reserve for Johannes Høsflot Klæbo. Telemarkingen fikk beskjed om å reise kun få dager før første renn i Toblach.

Etter torsdagens renn er Dønnestad på delt annenplass i Touren. Den posisjonen deler han med lagkamerat Løwstrøm Nyenget. De er begge ett minutt og 39 sekunder bak Østberg Amundsen.

– Denne touren startet omtrent på verst tenkelig vis på 10 kilometer klassisk i Toblach. Siden har det nesten bare vært gode opplevelser, fastslår Dønnestad.

Duellen mot Østberg Amundsen om torsdagens etappeseier hadde han ingen forventninger om å vinne.

– Duell og duell. Da var jeg helt på stålet, så jeg hadde ikke noe mer å gå med. På oppløpet tar han meg 99 av 100 ganger. Får satse på å ta ham siden, smilte Dønnestad til NTB.

Jenssen-smell

Bak han og Løwstrøm Nyenget i sammendraget er det tett. Kun åtte sekunder skiller mellom seks løpere i kampen om pallplassene bak den suverene lederen.

Det var til dels store avstander mellom løperne ut fra start på jaktstarten i Sveits. Forholdene i Davos førte imidlertid ikke overraskende til at det samlet seg en stor gruppe i tet.

Svenske William Poromaa og Jan Thomas Jenssen var de to eneste sammenlagtprofilene som ikke klarte å henge med der. De fikk tidlig trøbbel.

– Utrolig synd for Jenssen, som taper voldsomt mye tid i sammendraget i dag, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.

Fikk luke

I avslutningen rykket Dønnestad, Løwstrøm Nyenget og Østberg Amundsen fra konkurrentene. De fikk etter hvert en relativt solid luke.

Deretter takket Dønnestad og Østberg Amundsen lagkamerat Nyenget for følget. Nyenget vant imidlertid spurten om tredjeplassen.

Erik Valnes, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl var blant de norske som måtte slippe og fikk trøbbel de trioen i front slet seg løs. For Tourens sammenlagttoer Valnes var det svært dårlig nytt.

Han tapte i likhet Jenssen, som var nummer fem sammenlagt, mye tid.

Tour de Ski avsluttes med to etapper i Val di Fiemme lørdag og søndag.